2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Elismerték, környezeti vészhelyzet lehet

2015. február 20., péntek 10:39

Környezeti vészhelyzet lehet – ezt a zöldhatóság is elismeri, mégsem lehet mit tenni. Egy éve hatalmas médiavisszhangja volt annak az ügynek, miszerint több mint kétezer tonna veszélyes hulladék van a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában. A Greenpeace szakemberei a héten ismét kimentek a helyszínre. De változást nem tapasztaltak.

Egy éve készültek a veszélyeshulladék-tároló telepen a felvételek, amelyeken jól látható, hogy több helyen a földre folyt a klórt és etilént tartalmazó hordók tartalma. A környezetvédők mintát vettek a talajból is. „Ólom és króm is például, ezek mind a talajhatárérték sokszorosában voltak megtalálhatóak. Akkor azt hallottuk – az akkori környezetügyi államtitkártól, illetve más vezetőktől –, hogy mindenképpen felszámolják ezt a szennyezést, megoldják a problémát, sőt több száz milliós helyreállítási alapról is szó volt” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.


A lerakóhelyre már nem lehet bejutni, de a kerítésen keresztül is jól látható, hogy egy éve szinte semmi nem változott. Csak egy zöld hálóval vették körbe a hordókat, de ez sok helyen át van szakadva. „A Balmazújváros-Lászlóháza veszélyeshulladék-tárolóban található hulladékok ártalmatlanítási kötelezettsége az nem a környezetvédelmi hatóságot, és nem is a magyar államot terheli.” Kelemen Béla, a debreceni zöldhatóság elnöke azt mondta, ez a mindenkori üzemeltető dolga lenne. A cég azonban felszámolás alatt van. 25 millió forint bankgaranciát ugyan sikerült lefoglalni, de ez kevés. „A hulladékok teljes mennyiségének az elszállításához körülbelül 300 millió forintra lenne szükség. A felügyelőség rendelkezésére álló pénzügyi keret 25 millió forint volt egy évvel ezelőtt. Ebből a 25 millió forintból mi az elmúlt egy évben biztosítottuk az őrzés technikai feltételeit” – nyilatkozta Kelemen Béla.

A lerakóhelyet mindössze egy út választja el a Hortobágyi Nemzeti Parktól. A lerakóhely felszámolását csak akkor lehet elkezdeni, ha meglesz rá a teljes összeg. A zöldhatóság rendszeresen tart terepszemlét a területen, szerintük a laboreredmények alapján nincs szükség azonnali intézkedésre, de ha nem lesz változás, környezeti vészhelyzet lesz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!