2021. 10. 19. Kedd Nándor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Elindultak Budapestre a CÖF által meghívott lengyel aktivisták

Hír TV

2018. március 13., kedd 21:22, frissítve: kedd 22:35

A tüntetők a lengyel kormányfővel is találkoztak az utazás előtt. Varsó hálás a magyar kormánynak, amiért kiáll mellette Brüsszellel szemben.

„Lengyel, magyar, két jó barát...” – az ismert mondás áll annak a vonatnak az ablakán, amellyel elindultak Budapestre a Civil Összefogás Fórum által a március 15-i békemenetre meghívott lengyel jobboldali aktivisták. Az utazást egy kormányközeli lengyel újság szervezi. Mateusz Morawiecki kormányfő is támogatja az Orbán Viktor melletti kiállást.

– A magyar nemzeti ünnepet megyünk megünnepelni. A magyarok is meglátogatnak minket, testvérek vagyunk – nyilatkozta Marek, az egyik aktivista.

Varsó hálás a magyar kormánynak, amiért támogatja a Brüsszellel folytatot vitájában. Az Európai Bizottság tavaly decemberben indította meg a szavazatmegvonást is kilátásba helyező uniós eljárást Lengyelország ellen az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbítása miatt, de a lengyelek megbüntetését Orbán Viktor biztosan megvétózná. A Fidesz és a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság párt a menekültkérdésben is egy állásponton van.

– Lengyelország és Magyarország támogatja egymást a menekültkérdésben, megépítettük a falat, de változik az Európai Unió is. A jobboldal nyert Olaszországban, ott már talán felébredtek. Ausztriában ugyanez a helyzet – fogalmazott Mariusz Bartkiewicz aktivista.

Varsó ugyanakkor nem nézi jó szemmel Orbán Viktor közeledését Moszkvához. A lengyel kormány továbbra is a legnagyobb biztonságpolitikai fenyegetésnek tekinti Vlagyimir Putyin Oroszországát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!