2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elindult a viharjelzés – már mobilra is kérhető

2015. április 1., szerda 19:22, frissítve: szerda 19:31

Éjfél óta működik a viharjelzés a Balatonon, a Velencei-, a Tisza-, és a Fertő tavon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat újdonságként idén már mobiltelefonon is kiadja a figyelmeztetést, ehhez mindössze egy alkalmazást kell letölteni az okostelefonokra.

Már az első napon élesben tesztelhették a rendszert, erős, olykor viharos széllel érte el a hidegfront a Fertő tavat. A felsőrákosi kikötőben lévő oszlop a bécsi meteorológiai állomástól kap adatokat. Éjfél óta működnek az ország nagy tavain a veszélyre figyelmeztető lámpák. Tavaly szélsőséges év volt, sok volt a szeles, zivataros nap a tavakon, de kevesebbszer kellett működtetni a jelzőfényeket.

A hazai nagy tavainkon működő viharjelző rendszer fejlesztésére négy év alatt 330 millió forintot költöttek, kizárólag hazai forrásokból. Idén a Balaton körül folytatják a fejlesztéseket, uniós támogatásból LED-égőkre cserélik a korábbi lámpákat.

– Látjuk azt, hogy telepítettünk sok állomást már a Balatonnál, a Velencei-tónál, és a Tisza-tónál, de az élet és a természet változik, és már most tudjuk, hogy nem kevés olyan helyszín van még, ahol újabb állomásokat kell telepítenünk az elkövetkező időszakban – nyilatkozta Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese.

Idén a katasztrófavédelem és a meteorológiai szolgálat is alkalmazkodott a trendekhez, és olyan, okostelefonra letölthető alkalmazást indítottak, amelynek segítségével bárki azonnal értesülhet a riasztási fokozatokról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!