2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elfogadták az MSZP–Párbeszéd választási megállapodást

Hír TV

2018. február 10., szombat 12:43, frissítve: szombat 19:52

Az MSZP választmánya után a kongresszus is megszavazta mai ülésén az MSZP és a Párbeszéd közös választási listáját. A névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a pártszövetség miniszterelnök-jelöltje vezeti, őt követi Molnár Gyula, az MSZP elnöke, majd Hiller István választmányi elnök, Kunhalmi Ágnes budapesti elnök és Tóth Bertalan frakcióvezető. Karácsony Gergely beszédében azt mondta: igazi szociáldemokráciát szeretne, olyan országot, amely nem a fideszes kiváltságosoké, hanem minden magyar állampolgáré.

Elfogadta a szocialista párt kongresszusa országos listát, amivel a párt a tavaszi parlamenti választáson indul majd. Az első helyen Karácsony Gergely szerepel, őt Molnár Gyula, Hiller István majd Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP elnök követi. A küldöttek a Párbeszéddel való szövetségre is igent mondtak.

– Megkötöttük ezt a házasságot és mától kezdve ez már egy szerződés. Ez egy érdekházasságnak indult, kezd köztünk alakulni a kémia egyre jobban értjük egymást. Tradíció és innováció házassága ez. Egy piros-zöld koalíció, ami kiegészül egy halványkékkel is, köszönjük ezt nektek! – fogalmazott Molnár Gyula.

Az MSZP pártelnöke a liberális pártra utalt, ami ugyan nevével és logójával nem szerepel majd a szavazólapon. A liberálisok egy befutónak mondott helyet is kaptak az országos listán, aminek a 15. helyén Bősz Anett szerepel majd.

– Számíthatnak az aktivistáinkra, számíthatnak a médiaszereplőinkre, akik az elmúlt hónapok során amikor kerestük a lehetőséget a szövetségeseinkkel komolyan gondolták és gondolják, hogy itt nekünk közösen kell küzdenünk hogy a NER-nek vége legyen – mondta Bősz Anett a Magyar Liberális Párt ügyvivője.

A kampánynyitó kongresszuson Gőgös Zoltán agrárpolitikus a vidék felemelését, a függetlenként, de baloldali támogatással Pécsett induló Mellár Tamás szakértői és konszenzusos kormányzást, és a hasonló feltételekkel Siófokon induló Magyar György a jogállam helyreállítását sürgette. Hiller István pedig szavazásra buzdított az illiberális demokrácia ellen.

– Azt jelenti, ami ellen lázadtak a Viharsarokban! Azt jelenti, ami ellen ordít Jancsó Miklós a Szegénylegényekben! Azt jelenti, ami ellen a magyar munkások megalakították a vasas szakszervezetet! Azt jelenti, ami ellen Petőfi azt mondta: Rabok tovább nem leszünk! – hangoztatta az MSZP választmányi elnöke.

Lopott uniós pénzből egy korrupt rendszert tart fenn – erről már Kunhalmi Ágnes beszélt.

– Ez a jobboldal teljesítménye ember? Erre olyan büszkék idehaza is a fideszes szavazók? Hát eltűri egy fideszes szavazó azt, hogy így becsapják? Hogy mégis itt van az az 1300 ember! – mondta a szocialista képviselő.

A pártszövetség miniszterelnök-jelöltje a szociáldemokráciában látja az ország gondjainak megoldását, beszédében ő is maradt a színes hasonlatnál.

– Büszke vagyok arra, hogy az MSZP pirosa, és a Párbeszéd zöldje összeért, de itt középen hiányzik még valami, hiányzik a fehér, a tiszta lap fehérje, a változást akaró emberek millióinak az ígéret arról, hogy tudunk egy új lapot, egy új országot, egy új jövőt építeni közösen. ez az új lap, ez a tiszta lap ez az új kezdet, ami azt jelenti, hogy nemcsak nemet mondunk a múltra, hanem igent mondunk a jövőre. ez az új esély, hogy Magyarország nem a fideszes kiskirályoké, vagy a fideszes nagyszájúaké, nem a kiváltságosoké lesz, hanem mindannyiunké – fogalmazott Karácsony Gergely.

Az MSZP-Párbeszéd szövetségkötés azt is jelenti, hogy így nem 5, hanem legalább 10 kell elérniük, hogy a Parlamentbe kerülhessenek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!