2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Elektromos buszt teszteltek a budai Várban

2015. március 9., hétfő 18:10, frissítve: hétfő 19:20

A költségvetési bizottság ülésével közel egy időben a nemzetgazdasági miniszter magyar fejlesztésű elektromos buszt próbált ki a budai Várban. A környezetbarát jármű csak tesztköröket fut, a környéken maradnak a dízelbuszok, de újabbakra cserélik azokat.

A gyártó cég elnöke tartott bemutatót a nemzetgazdasági miniszternek a budai Vár szélesnek nem mondható utcáin. „Személy szerint nekem is, de minden kollégámnak szívügye az, hogy az elektromos buszok és az elektromos közlekedési eszközök elterjesztésében komoly lépéseket érjünk el. Ennek eddig az első eleme az a két elektromos busz, amelyik járatba fog állni az elkövetkezendő időszakban” – mondta Varga Mihály.

A magyar fejlesztésű, környezetbarát jármű csak tesztköröket fut a Várban. A menetrend szerint járaton maradnak a dízelbuszok, a Budapesti Közlekedési Központ pályázatán egy török gyártó lett a befutó. „A kettő egymástól teljesen független eljárás, az egyik teszt jellegű, tehát nem konkrét beszerzéshez kapcsolódik, a másik, a török járművek beszerzése pedig egy lezárult közbeszerzési folyamat, amihez nemrég rendelt fejlesztési forrást a kormány, kormányzati szintű döntéssel. Múlt pénteken került sor ennek az aláírására” – közölte Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója.

Az elektromos busz magyar gyártójával egyelőre nem írt alá szerződést a BKK.

– Mi az év végéig ötven darab ilyen buszt fogunk legyártani és nagyon-nagyon reméljük, hogy minél nagyobb darabszámot tudunk Budapesten értékesíteni.
– Nyertek is közbeszerzési pályázatot?
– Nem nyertünk közbeszerzési pályázatot, folyamatban van elektromosbusz-közbeszerzési pályázat és reméljük, hogy sikerrel tudunk rajta indulni.
– Hol van most jelenleg folyamatban ilyen pályázat?
– A BKV-nál.
– A BKV-nál melyik területekre?
– A BKV-nál öt darab elektromos buszra – mondta Mészáros Csaba, az Evopro Holding Zrt. elnök-tulajdonosa.

Az elektromos busz 110 millió forintba kerül, öt órán át kell tölteni, és egy töltéssel 180 km-t is elmegy.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!