2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Elefántokat kaptak a szegediek gyereknapra

Hír TV

2018. május 27., vasárnap 18:04, frissítve: vasárnap 18:06

Átadták az új elefántházat a Szegedi Vadasparkban.

Elefántokat kaptak a szegediek gyereknapra - a vadasparkban átadták az ország legmodernebb elefántházát a csongrádi megyeszékhelyen. Közel fél milliárd forintból 1500 négyzetméteres épület és 7000 négyzetméteres kifutó készült a három ázsiai elefántnak.

Hamar megszokta a gyerekzsivajt Shah Rukh, Shanti és Taru, a három elefántbika. A gyerekek új kedvencei Németországból érkeztek Szegedre. Közülük is a legkisebb, az ötéves Taru a legnépszerűbb.

A gyerekek az elefántos tortának, az ormányosok a hatalmas kifutónak örülhettek. A bikák kezdetben félszegen ismerkedtek új helyükkel, de egy kis répa  segített abban, hogy megszokják a kifutót.

„A két nagyobb bika az olyan két és fél, három tonna között van. 10 évesek, illetve a kicsi az 1500 kiló, 4-5 éves körül-belül. Annyit kell látni, hogy nagy előkészület volt a szállításuk, az ideérkezésük, a kirakodásuk, de azt gondolom, hogy megtérült, hiszen egy kiváló helyre kerültek. Nagyon jó elefántházat, illetve bemutatót sikerült építeni, külsőt, belsőt egyaránt. Ugye közel egyhektáros, Magyarország, illetve Európa egyik legmodernebb elefántházát tudtuk megépíteni. Én azt látom, hogy az állatok jól érzik magukat” – mondta a vadaspark ügyvezető igazgatója, Veprik Róbert.

A szegedi elefántok naponta összesen 200 kiló élelmet fogyasztanak el.

„A nagyobbak már olyan 80-100 kilót is akár meg tudnak enni. Ez nyilván szénából, zöldségből és tápból tevődik össze. És ezt a takarmányt megpróbáljuk olyan 8-10 órára széthúzni napközben és éjszakára kapnak egy nagyobb mennyiségű szénát. Az elefántok vadonban is 18-20 órát azért evéssel töltenek, úgyhogy itt is próbáljuk hosszabban etetni őket. Kapnak ezen kívül még nagyon sok gallyat. Sőt, a kifutóban hagytunk nekik egy erdőszigetet, amit játékosan legyilkolhatnak, letarolhatnak” – ismertette Takács Zoltán főápoló.

A szegedi elefántbikák leghamarabb 5-6 év múlva kaphatnak tehenet, ekkor lehet szó szaporításról. A vadaspark a látogatószám növekedését várja tőlük, ami az éves szinten 200 ezerről 250 ezer főre is emelkedhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!