2021. június 12.,
szombat, Villő napja

A Momentumnak a kormányváltás a célja

2017. március 5., vasárnap 17:19, frissítve: vasárnap 17:57

Új párt jelentkezett be a 2018-as választásra: az olimpiai népszavazást kezdeményező Momentum pártként folytatja. Alelnökük a Hír TV-nek arról beszélt, hogy már jövőre kormányváltást szeretnének. Korábban ezt még 2022-re tűzték célul. Közben az újabb üzengetés után minimálisra csökkent az MSZP és a DK közötti választási megállapodás lehetősége.

Gyurcsány Ferenc pártja szombati tisztújító kongresszusán szólt oda az MSZP elnökének, aki a DK nélkül képzeli el a baloldali összefogást 2018-ban. „A Demokratikus Koalíció megértette, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló listán fog indulni a 2018-as választáson. Tudomásul vettük. Ha így akarjátok, így lesz. De figyelmeztetek mindenkit, van egy ezen túlmutató felelősség. Mert lehet, hogy sok a zászló, de egy a tábor, és egy jelölttel kell indulni minden egyéni választókerületben” – így a volt miniszterelnök.

Botka László az Indexnek nyilatkozva folytatta a csörtét, ahol liberális kis pártok közé sorolta a DK-t.

„Nem mondunk le az egyeztetésről, de ennek a kijelentéssorozatnak a tükrében a megegyezés távolodni látszik” – jelentette ki Burány Sándor, a szocialisták frakcióvető-helyettese. A politikus vasárnap a Hír TV kérdésére úgy reagált, hogy ha lesz is egyeztetés a Demokratikus Koalícióval, Gyurcsány Ferenc javaslata kivitelezhetetlen. „Matematikailag ezt nagyon nehéz elképzelni, remélem, az egyeztetéseken a pontos álláspontot sikerül tisztázni. A választási törvény nagyon szigorú e tekintetben, ezért egy olyan összefogást, amelyet Gyurcsány Ferenc javasolt, matematikailag szinte lehetetlen összehozni” – mondta Burány.

A kormánypárti sajtó a héten arról írt, hogy Botka László az LMP-vel állna össze 2018-ra, egyebek közt a budapesti körzetek felét és egy szinte biztos befutó harmadik helyet kínált egy esetleges közös listán.

Az ökopárt egyelőre nem akar közösködni az MSZP-vel.

– Az LMP minden ellenzéki vezetővel leül tárgyalni, ugyanis az a véleményünk, hogy szakpolitikai kérdésekről tudunk beszélni. Arról kell beszélni, hogy milyen alternatívát kínálunk az országnak nem pedig arról, hogy az éneklő székek játékban melyik székre kíván leülni.
– És ez a tárgyalás 2018-at semmilyen módon nem érintheti?
– Az LMP 2018-ban önállóan indul a választáson.
(Ungár András, elnökségi tag)

Közben sorompóba állt a Momentum is, az olimpiai aláírásgyűjtést kezdeményező mozgalom szombati közgyűlése eldöntötte, hogy pártként folytatják, céljuk pedig már 2018-ban a kormányváltás.

– Csakis a győzelem lehet a cél, bár sokan talán nem találják ezt reálisnak, de sokan azt is elképzelhetetlennek tartották, köztük politikai elemzők, hogy mi egyáltalán százezer aláírást is összegyűjtünk. Úgyhogy a választókon fog múlni, hogy mennyiben tisztelnek meg a bizalmukkal.
– Ez a győzelem a parlamentbe való bejutást jelenti, gondolom.
– Nem, a kormányváltást.
(Soproni Tamás, alelnök)

A Momentum korábban azt közölte, hogy önállóan szeretne politizálni.

x
Rendkívüli hír