2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Áder János marad a Sándor-palota ura

2017. március 13., hétfő 13:15, frissítve: hétfő 17:33

Győzött a papírforma az elnökválasztáson. A második körben futott be a kormánytöbbség jelöltje, aki nem volt más, mint a jelenlegi államfő, Áder János. A baloldal Majtényi László személyében saját jelöltet állított. A Jobbik nem vett részt a voksolásban.

Második nekifutásra választotta újra Áder Jánost köztársasági elnöknek a parlament. Az első fordulóban kétharmados többség kellett volna, a másodikban már elég volt a sima többség is. „Az érvényes szavazatok száma 170. Az érvényes szavazatok számbavétele alapján Áder János személyére 131 képviselő, Majtényi László személyére 39 képviselő adta le szavazatát” – ismertette Kövér László, az Országgyűlés elnöke az eredményt.

Áder Jánost a kormánytöbbség jelölte, a baloldali ellenzék Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman mögé sorakozott fel. A szavazás előtt a két jelölt 15-15 percet kapott programjának ismertetésére.

„Tisztelt újságírók! Ide értve az Országgyűlésből kitiltottakat is” – Fricskával indított a baloldal köztársaságielnök-jelöltje. Majtényi László rendszerkritikusnak minősítette programját, amelynek már a beszéd elején megadta az összegzését.

„Legyünk bármilyen meggyőződésen, legyünk bármelyik párt szavazói, mindannyiunknak jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni. Az emberek szeszélyesek, ezért az emberek uralma alatt kiszámíthatatlanabb az életünk annál, mint amikor intézmények kormányoznak” – jelentette ki Majtényi László.

Kevés állam, sok szolidaritás. Így foglalta össze klasszikus liberális társadalomfelfogását Majtényi László, aki szerint Machiavelli alapműve, A fejedelem lett Orbán Viktor egyik kedvenc olvasmánya. „Ha a fejedelem ellenséget keres, akkor tegnap a migráns, ma rossz oligarcha, holnap a Soros, holnapután pedig te magad leszel az ellenség” – fogalmazott.

Majtényi László unortodox eszközöket is alkalmazna a szerinte megbomlott alkotmányosság helyreállítására. Élne például azzal a joggal, hogy a köztársasági elnök törvényjavaslatokat nyújthat be a parlamentnek. „Tekintettel az előttünk álló márciusi ünnepre, az első szimbolikus jelentőségű benyújtandó törvény szólhatna a sajtószabadságról is, hiszen egyre-másra szűnnek meg a sajtószabadság utolsó közlönyei” – vélekedett.

Majtényi László úgy zárta a felszólalását, ahogy kezdte: egy fricskával. „Akár azt is kérhetném, hogyha vannak itt olyan pártok, amelynek vezetői élvezték Soros támogatását, a mai szavazáson szavazzanak rám”.

A Fidesz és a KDNP képviselői vastapssal köszöntötték saját jelöltjüket. Áder Jánost 2012 óta volt köztársasági elnök, ő váltotta a plágiumbotrányba belebukott Schmitt Pált, aki kritika nélkül szolgálta ki a kormányt.

„Öt évvel ezelőtt, itt, a parlamentben azt mondtam, hogy köztársasági elnökként itthon és a nagyvilágban mindig a magyar érdekek és értékek szószólója leszek” – kezdet Áder János, aki 2012-ben és most is a teljesítményt nevezte meg az egyik követendő értékként. „A tenni tudó, és tenni akaró emberek megbecsülését. Nem csak tudósainkét, feltalálóinkét, kiváló művészeinkét, sikeres sportolóinkét, de a mindennapi élet legkülönbözőbb területén becsülettel helytálló honfitársainkét” – fogalmazott.

Első államfői ciklusában Áder János kiemelten fontos feladatának érezte, hogy felhívja a figyelmét a klímaváltozás következményeire. „Minél több helyre mentem, minél több fellépésre készültem, minél több elemzést olvastam, annál riasztóbb kép bontakozott ki előttem. Szomorú volt szembesülni a Föld szinte minden országára jellemző politikai nemtörődömség, kormányzati felelőtlenség, a rövid távú és rövidlátó kalmárszellem helyi és globális következményeivel. Azzal, hogy az elmúlt ötven évben az emberiség több erőforrást fogyasztott el, mint korábban a történelem során” – emelte ki.

Áder János második elnöki ciklusa hivatalosan május 10-én kezdődik, és öt évre szól.

Majtényi a sajtó szabadságát félti

Az újraválasztott Áder János később mondja el államfői beszédét a parlamentben. Vetélytársa gratulált neki. Majtényi László később az Országház előtt tartott sajtótájékoztatót. Szerinte a sajtószabadságot különösen nagy veszély fenyegeti Magyarországon. „Nehéz helyzetekben okos dolog a hivatalos struktúrákat megkerülni. Amennyiben a sajtószabadság intézményei még élnek, mert egyébként természetesen van Magyarországon szabad sajtó, és több szabad sajtó van, mint Belorussziában vagy Oroszországban, de ott is működik szabad sajtó, a mai időknek egy érdekes jelentése. Én szeretnék bátorítani mindenkit arra, hogy autonóm emberként éljen, tapasztalatom az, hogy nyomorúságos szolgaként élni, és nagyon jó szabad emberként élni, néha kifizetődőbb szolgának lenni, viszont sokkal jobb életminősége van a szabad embereknek” – fogalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!