2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

El kell árulnia a HungaroControlnak, mire költött 320 milliót

Hír TV

2018. február 8., csütörtök 15:31, frissítve: csütörtök 16:31

Tizenöt napon belül ki kell adnia a HungaroControl Zrt.-nek, hogy mire költötte 320 millió forintos támogatását a fideszes alapítvány. Demeter Márta első fokon pert nyert az állami céggel szemben.

2002-ben Orbán Viktor hívta életre a Szövetség a Nemzetért Polgári Kört, amely hamarosan alapítvánnyá alakult. Jelenleg ez a szervezet üzemelteti a Polgárok Házát, ahol rendszeresen lépnek fel fideszes politikusok.

A légiforgalmi irányítást végző, állami tulajdonú HungaroControl Zrt. tavalyelőtt 320 millió forinttal támogatta az alapítványt, amelynek könyvvizsgálója azonban már az éves beszámolónál jelezte: kételkedik benne, hogy cél szerint tudják elkölteni a pénzt.

Sokáig nem is lehetett tudni, mire ment el a több százmillió forintnyi közpénz, az alapítvány fideszes elnöke, László Tamás azonban a Hír TV-nek tavaly elismerte, hogy reklámfilmre költötték.

– A HungaroControl a tevékenységi körében igazolta, hogy ez a támogatás megfelelő. Ellentételezésképpen a polgárok házának a népszerűsítésére filmek készültek, le is vetítették őket, a dolog így teljesen rendben van.

– Tehát nem a HungaroControlt kellett volna népszerűsíteniük vele?

– Nem, a Polgárok Házát, amelyet támogatott a HungaroControl.

– A teljes összeget erre költötték a 320 millióból?

– Közel a teljes összeget.

Az LMP-s Demeter Márta azonban hiába kérte a pontos elszámolást a HungaroControltól, a társaság megtagadta az adatok kiadását. A politikus emiatt bírósághoz fordult. Jogi képviselője az állami vagyonról szóló törvény előírásaival érvelt.

Az állami vagyonnal gazdálkodó vagy azzal rendelkező szerv vagy személy a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint közfeladatot ellátó szervnek vagy személynek minősül, ez a kulcsa ennek a jogvitának – mondta el Schiffer András ügyvéd.

A HungaroControl jogi képviselője megalapozatlannak nevezte az érvelést.

A bíró végül a nyilvánosság javára döntött.

A bíróság kötelezi az alperest, hogy tizenöt napon belül elektronikus úton küldje el a felperesnek az alperes és a Szövetség a Nemzetért Alapítvány között megkötött támogatási szerződést, valamint a támogatási szerződés megkötését megelőző döntésről szóló határozatot, dokumentációt és a támogatás odaítéléséről szóló indokolást tartalmazó dokumentumot. Kötelezi a bíróság az alperest, hogy tizenöt napon belül fizessen meg a felperesnek 38 100 forint perköltséget – jelentette ki Palotás Gergely bíró.

Demeter Márta megfogalmazása szerint a közfeladatot ellátó HungaroControlnak nem az a feladata, hogy pártpolitikai célokra herdálja el az adófizetők pénzét.

Egyértelműen közpénzről van itt szó, százszázalékos állami tulajdonú cégről beszélünk a HungaroControl esetében. Emlékszünk egyébként az MVM-re is, amely ugye a CÖF és a CÖKA alapítványokat támogatta több százmillió forint közpénzből. Ezeket, egyértelműen bebizonyosodott, pártpolitikai célokra használták föl, ez természetesen megengedhetetlen – nyilatkozta Demeter.

Az ítélet nem jogerős, az állami cég fellebbezhet a Fővárosi Törvényszék döntése ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!