2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

„Éhbérért dolgozunk” – fakadt ki egy fogorvos az államtitkárnak

2016. október 13., csütörtök 17:51, frissítve: szerda 12:33

Megelégelték csekély fizetésüket az alapellátásban dolgozó fogorvosok. Egyikük egy nemzetközi fogászati szakkiállításon zavarta meg az egészségügyi államtitkárt azzal, hogy átadta neki panaszlevelét. A fogorvosi praxisok szűkös állami finanszírozása miatt már aláírásgyűjtés is indult, ha az ezredik szignó is meglesz, sztrájkba kezdenek.

A nemzetközi fogászati szakkiállításon mondott beszédet az egészségügyi államtitkár. Ám a párperces felszólalás végén egy gyermekfogorvos lépett mellé. „Az alapellátásban dolgozó, gyermekfogorvosként tevékenykedő szakdolgozó kollégák hiába kérik és hiába fordulnak az összes fórumhoz az alapján az igazságtalanság alapján, hogy a bérezésüket egy jogviszonyállás miatt a közalkalmazotti jogviszonyhoz sorolják” – mondta a doktornő, aki egy levelet adott át Ónodi-Szűcs Zoltánnak, melyben kollégáival együtt arra kéri a szakpolitikust, hogy tegyen rendet a gyermekfogászati alapellátásban.

Az államtitkár érdemben nem válaszolt, csupán méltatlankodott. „A nyilvánosságnak ez egy fontos ügy, de hogyha lehet, akkor máskor másképpen intézzük ezt. Azt gondolom, hogy vannak érdekvédők, akikkel minden alkalommal, amikor kell, leülünk és tárgyalunk” – mondta az államtitkár.

A felszólaló doktornő viszont elfogadhatatlannak tartja, hogy közalkalmazotti bért kapnak, míg egyes kollégáikat az egészségügyi bértábla szerint fizetik. Ez ugyanis százezres különbséget jelent. Gyöngyösi Liza 35 éve dolgozik fogorvosként, havonta nettóban 129 ezer forintot visz haza. „Mérhetetlenül igazságtalannak tartjuk, hogy az egészségügyi bértábla, amit az összes többi kolléga megkap, ugyanazon a munkahelyen, csak a szakellátáshoz vannak besorolva, tulajdonképpen a duplája fizetést kapják, ami még mindig alacsony, de hát hozzájuk képest mi tulajdonképpen szinte éhbérért dolgozunk” – mondta.

A fogorvosi praxisok szűkös állami finanszírozása miatt a szakmabeliek már aláírásokat gyűjtenek. Eddig ötszáz szignó gyűlt össze, ha meglesz az ezer és a tárgyalások nem vezetnek sikerre, akkor sztrájkba kezdenek, és csak a sürgős eseteket látják el.

„Most már eljutottunk odáig, hogy egy háziorvosi praxis – nyilván egy szolgáltatóra eső finanszírozásról beszélünk – körülbelül másfél millió forintból gazdálkodik. Egy fogorvosi alapellátó praxis pedig körülbelül nyolcszázezer forintból, és azért a háziorvosi finanszírozás az idők folyamán csiszolódott, nagyon sok dolgot figyelembe vesz, hát a fogászati alapellátó praxisoknál viszont van bázisfinanszírozás és teljesítményfinanszírozás, az két szempont” – fejtette ki Nagy Ákos fogszakorvos.

A szakorvosok már elküldték levelüket az egészségügyi államtitkárnak, ő viszont elmondása szerint azt még nem kapta meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!