2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Egyre többen hagynák el az országot a Fidesz miatt

Hír TV

2018. április 10., kedd 17:32, frissítve: kedd 18:07

Egyre több fiatal ír bejegyzést az interneten az ország elhagyásáról. A legtöbben a választási eredménnyel indokolnak. Egy tavalyi kutatás szerint akár félmillióan is lehetnek azok, akik külföldre költöznének.

Több mint huszonhétezren osztották meg Mészáros Luca bejegyzését a Facebookon. A jelenleg óvónőnek tanuló huszonkét éves lány a Fidesz–KDNP újabb győzelmét követően jelentette meg a posztot, és közli benne, hogy el fogja hagyni Magyarországot, mivel nem itt látja jövőjét.

Példáját sokan követték. Az egyik felhasználó szerint „amíg nem lesznek rendes munkahelyek Magyarországon, addig tízből kilenc fiatal ki fog vándorolni”.

Egy másik lány, aki már korábban kiköltözött Abu-Dzabiba, arról írt, hogy a Fidesz győzelme után nem tér vissza, mert nem akarja, hogy gyerekei ilyen országban szülessenek meg.

Egy másik fiatalember a félelmet emelte ki távozásának okaként, mert attól tart, hogy ha valaki ellenvéleményt fogalmaz meg a kormánnyal szemben, azt ellehetetlenítik. „Tartok attól, hogy akik nem értenek egyet a Fidesszel, előbb-utóbb üldöztetve lesznek, lásd Stop Soros” – vélekedett Takács Zsolt informatikus. A vasárnapi eredmény őt is elkeserítette. Szerinte neki még könnyű a helyzete, alig múlt negyvenéves, és nem alapított családot, így könnyen mozdul. „Mivel Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy Törökország a minta, erősen tartok tőle, hogy a gülenisták mintájára sorosisták és üldözöttek lesznek. Ezt szeretném megelőzni, vagy legalábbis kivonni magam ebből” – mondta az informatikus.

A Publicus Intézet novemberben végzett kutatást a magyarok kivándorlási szándékáról. Pulai András szakértő szerint a legtöbben gazdasági okok miatt akarják elhagyni az országot, és jelentősre tehető azon fiatalok száma is, akik a vasárnapi választástól vártak politikai változást.

„Az összes megkérdezett harmada, a fiataloknak pedig ötvenkét százaléka mondta, hogy a politika nagyon fontos döntési pont ebben a kérdésben. Ők azt fejezték ki, hogy ha politikai változás történik, akkor átgondolják ezt a kérdést. Egy nemzetnek rettentő fontos, hogy a legképzettebb fiataljai, akik leginkább tudnak tenni, hol képzelik el a jövőjüket” – nyilatkozta Pulai András, a Publicus Intézet kutatója.

A teljes népességre vetítve ez azt jelenti, hogy a távozni szándékozók negyven százaléka fiatal, vagyis számuk meghaladhatja a félmilliót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!