2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Honvéd retró 2.

Következik:

Komment 06:00

Egyre többen hagyják el az országot

2015. május 17., vasárnap 12:08, frissítve: vasárnap 21:02

Tavaly másfélszer többen hagyták el az országot, mint 2013-ban, és hatszor többen, mint 2009-ben. A legnépszerűbb célországok Anglia, Németország és Ausztria. Látótér című magazinunk stábjának nyilatkozó magyarok nem tervezik a hazaköltözést.

Pécsi Péter kisebb megszakításokkal öt éve dolgozik pincérként egy óceánjárón. Építészmérnöknek tanult, de otthagyta az egyetemet. „Egy olyan biztos hátteret tudtam megteremteni magamnak a kinti munkával, hogy van egy lakásom, és anyagilag azt tudom mondani, hogy biztonságban vagyok. Nem hitelből kellett megvenni a lakást, és nem gondolkodom most azon, hogy még 30 évig fizetem a törlesztőrészletet, hanem ezt meg tudtam teremteni hitel nélkül is” – mondta Pécsi Péter. A szakorvosjelölt Dénes Tamás, aki ráadásul a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, öt éve jár Angliába. Kezdetben egy brit állami kórházban dolgozott, ma már magánklinikák hívják. „Fogalmazzunk így, a legkezdőbb munkakörrel is Angliában egy hét alatt akár nettó ötszázezer forintot is meg lehet keresni orvosként” – fogalmazott Látótér című műsorunkban Dénes Tamás.Rajtuk kívül még 350 ezer magyar dolgozik külföldön a hivatalos adatok szerint. Tavaly 31 500-an hagyták el az országot, a Központi Statisztikai Hivatal szerint Anglia, Németország, Ausztria a legnépszerűbb a kivándorlók körében. Nagy-Britannia azonban a jövőben kikerülhet a célországok közül. A május 7-ei parlamenti választás előtt valamennyi jelentős párt a bevándorlás korlátozásával kampányolt. David Cameron a választások után is szigorításról beszélt. „Az EU-s bevándorlóknak rendelkezniük kell állásajánlattal, mielőtt idejönnek. A brit adófizetők nem fognak helyettük fizetni, ha nincs állásuk. És miután már dolgoznak, nem fognak szociális kedvezményeket kapni addig, amíg a négyéves itt-tartózkodást el nem érik” – nyilatkozta a brit kormányfő.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a külföldön dolgozó magyarok nem végleg hagyták el az országot, hiszen akkor nem utalnának haza rendszeresen pénzt. „Ez számomra egy feladat, hogy minél több ember számára, minél több fiatal számára Magyarországon és a választókörzetemben is olyan munkafeltételeket kell teremteni, amely itt tartja az embereket, és nem arra kényszeríti vagy nem arra biztatja, hogy elmenjenek dolgozni” – szögezte le Lázár János.

Szakértők szerint a kivándorlás lassulására egyelőre nincs sok esély.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!