2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Egyre többen fegyverkeznek a menekültekkel szemben

,

2015. augusztus 8., szombat 16:06, frissítve: szombat 16:12

Ismét több mint 1300-an akartak illegálisan bejutni Magyarországra Csongrád megye déli részén. Szeged külterületén egy embercsempészt is elfogtak a rendőrök. A menekültáradat nyomán az egyik szegedi vadászboltban másfélszeresére nőtt a gáz-riasztó fegyverek eladása, a tulajdonos szerint a határ mentén lakók kifejezetten a menekültáradat miatt vásárolják az önvédelmi eszközöket.

Két fő csoport van a gáz-riasztó fegyverek közt, a forgótáras és a maroktáras fegyverek. A forgótárasak az egyszerűbb kezelhetőségűek, azt bárki nagyon könnyen elsajátítja, a maroktáras fegyverekhez egy kicsit több szakértelem kell, és szerkezetileg is bonyolultabbak.

Az egyik szegedi vadászboltban eddig évente 60-70 darab fogyott a gáz-riasztó fegyverekből, az illegális bevándorlóktól való félelem miatt azonban egyre többen vásárolnak önvédelmi eszközöket, főként a határ menti településeken élők. „Az elmúlt két hónapban tapasztalható intenzív növekedés, körülbelül 50 százalékkal több fogy, mint egyébként, és a vevőink leginkább el is mondják, hogy kifejezetten a migránshelyzet miatt vásárolják az önvédelmi eszközöket” – mondta Hajtman Eduárd boltvezető.

„A gáz-riasztó fegyverek néhány méteres távolságból már nem okozhatnak sérülést, ugyanakkor közelről képesebb komolyabb sérülést okozni” – mondta a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke. Németh Ferenc arra figyelmeztet, hogy ezeket a nem engedélyköteles fegyvereket is csak nagyon körültekintően szabad használni. „Mielőtt elkezd durrogtatni, érdemes tisztázni, hogy valóban szükséges-e, indokolt-e ennek a használata egyáltalán, mert ne feledjék, hogy ebben az övezetben egyébként mászkálnak határrendészek, rendőrök, és nem lenne célszerű valakinek kellemetlen kalandba keverednie.”

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere nemrég egy közösségi portálon a gumilövedékes önvédelmi fegyvert ajánlotta a tanyákon élők figyelmébe. „Abba gondoljanak bele azok, akik Budapestről újságíróként támadnak, vagy ilyen különböző emberi jogvédő szervezetként fel akarnak emiatt jelenteni, hogy milyen érzés nekünk, akik itt, tanyákon élünk, amikor minden éjjel előfordul az velünk, hogy 50-60, esetenként 100 fős migránscsoportok, kizárólag férfiakból álló migránscsoportok Bangladesből vagy éppen Szíriából megjelennek a tanyákon követelőzve, be is hatolnak sok esetben a tanyáinkra, és nekünk meg kell védenünk a családunkat. Azt gondolom, hogy ilyen törvényesen vásárolható objektumvédelmi célra, kifejezetten arra kifejlesztett eszköz, az igenis ajánlott” – mondta Toroczkai.

Az ásotthalmi polgármester ellen uszítás miatt a Társaság a Szabadságjogokért egyesület feljelentést tett.

Nem tudnak a visszatoloncolásról

A német belügyi minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy a hatóságok migránsokat toloncoltak volna vissza Magyarországra csütörtökön – válaszolta a tárca szóvivője a Hír TV kérdésére. A köztévé korábban arról számolt be, hogy 100-120 Németországból visszatoloncolt migráns várakozik a hegyeshalmi határnál, hogy Győrbe szállítsák őket. Naponta egyébként több tucat embert szállítanak vissza Németországból. Az osztrák határ és Bécs közt elfogott bevándorlókat azután küldik vissza, hogy meghallgatták őket, és bizonyítható, hogy Magyarországról érkeztek Ausztriába.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!