2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Egyre több panasz érkezik rágcsálók feltűnése miatt Budapesten

Hír TV

2018. július 22., vasárnap 17:53, frissítve: vasárnap 18:39

A fővárosban 47 év után új szolgáltató végzi a patkányirtást. Ám hiába kötött szerződést a napokban a fővárosi önkormányzat a közbeszerzést elnyerő konzorciummal, a bejelentő telefonszámot nem veszik fel.

A Bábolna Bio Kft. végezte a patkányirtást a fővárosban 47 évig, egészen idén június 30-ig. A fővárosi önkormányzat által kiírt közbeszerzési pályázaton azonban már egy több cégből álló konzorcium nyerte el a munkát, így elvileg nekik kell gondoskodniuk Budapest patkánymentességéről. Az elmúlt napokban ugyanakkor egyre többen panaszkodnak a patkányok megjelenésére.

A facebookos bejegyzések alapján Óbudán több helyszínen is láttak rágcsálókat. A bejegyzés alatt sorjáznak a hozzászólások, van aki konkrét utcaneveket írt, hogy hol találkoztak patkányokkal.

A III. kerületiek viszont azt mondták, hogy főleg este és éjszaka bizony össze lehet futni egy-egy patkánnyal az utcákon és az utakon. Van, aki szerint ennek az az oka, hogy az ételmaradékokat lehúzzák a mellékhelyiségben, ezzel pedig gyakorlatilag etetik a patkányokat, akik egyre jobban elszaporodnak.

A rágcsálók egyre nagyobb számban való megjelenését a fővárosi önkormányzat is elismerte.

Egy hivatalos dokumentumban azt írják: június 30-a, vagyis az előző szerződés lejárta óta több, mint 430 bejelentés érkezett, ami másfélszerese a korábbi irtási időszakban tapasztaltaknak.

Megpróbáltuk felhívni azt a telefonszámot, ahol a fővárosi önkormányzat szerint a patkányok észlelését lehet bejelenteni, de senki nem vette fel. Pedig a szakértők szerint fontos lenne a folyamatos irtás, mivel az állat számos betegséget hordoz, ráadásul évente akár 800 utódot is világra tud hozni.

Szakértők szerint, ha továbbra sem lesz központi irtás, annak súlyos következményei lehetnek, ugyanis ha túlszaporodnak, akkor sok pénzbe és időbe telik majd, amíg újra normalizálódhat a helyzet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!