2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Egyre több beismerésre kényszerül Balog

2016. április 21., csütörtök 17:56, frissítve: csütörtök 20:07

Nem csak a közoktatás központosításában tolták túl a biciklit – ismerte el az emberi erőforrások minisztere egy szegedi szakmai fórumon. Balog Zoltán iskolaigazgatóknak arról beszélt, hogy szerinte a pedagógusportfóliók minősítéséhez a szakértők csak a pluszpénz miatt írtak több szempontot. A szakszervezetek szerint a tárcavezető ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy átgondolatlanul szabták újra az ágazatot.

Az RTL Klub Házon kívül című műsorában gyakorolt először önkritikát az emberi erőforrások minisztere. Akkor azonban még csak a közoktatás túlzott központosításának, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak a hibáit ismerte el.

Balog Zoltán most egy szegedi, igazgatóknak tartott szakmai fórumon ismerte el, hogy a pedagógusok portfóliójának minősítésével sincs minden rendben. Szerinte a szakértők csak azért dolgoztak ki 77 szempontos értékelési rendszert, hogy több pénzhez jussanak. „Nekem nagyon nagy tanulság, hogy ráengedtünk erre az iskolarendszerre egy olyan szakértői csapatot, amelynek – nem akarok megbántani senkit, de azért most mondjuk meg őszintén – az önérdeke mégiscsak arról szólt, hogy 77 indikátor minősítésre való kidolgozásáért kétszer annyi pénz jár, mint ha 35 indikátort dolgozott volna ki” – mondta a miniszter.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez az ügy is azt támasztja alá, hogy a második Orbán-kormány hatásvizsgálatok, előzetes felmérések nélkül szabta újra a köznevelés rendszerét. „Pusztán egy politikai akaratnak megfelelően fordították fel fenekestül az egész közoktatási rendszert. Nagyon régóta beszélünk arról, és lassacskán a miniszter úr is belátja, hogy ezt így nem lehet tovább folytatni. Ebben az esetben cinikusan hangzik, hogy jobb később, mint soha. Ez az elismerés, de itt az ideje, hogy felhagyjunk azzal az álságos tárgyalással, amely a köznevelési kerekasztalban folyik” – jelentette ki Mendrey László.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a minősítési rendszer csak a jéghegy csúcsa. „A pedagógusok a minősítési rendszert – amelyet kitaláltak, és folyamatosan változtattak, mert nem volt rendesen kidolgozva, amikor a minősítési rendet bevezették – nem fogadták el, mert rendkívüli igazságtalan, és igazán nem tükrözi a pedagógusok között valóban meglévő minőségi különbségeket. […] Balog Zoltán miniszter minél mélyebbre ássa magát a köznevelés jelenlegi rendszerében, annál több ilyen és hasonló esettel fog találkozni, mert ez csak a jéghegy csúcsa. Nem véletlen, hogy a pedagógustársadalom több hónap eltelte után sem nyugszik meg, mert nem látja, hogy változások történnének ebben a rossz rendszerben” – fogalmazott Galló Istvánné.

Az életpályamodellben a pedagógusok előrelépésének feltétele, hogy a tanárok elkészítsék portfóliójukat, amelyet aztán szakértők minősítenek. Ennek a rendszerét az Oktatási Hivatal dolgozta ki, és több milliárd forintba került.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!