2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Egyre kevesebb a szakápoló

2016. december 6., kedd 17:51, frissítve: kedd 22:12

A jelenlegi keret duplájára lenne szükség ahhoz, hogy minden beteget el tudjanak látni – ezt mondta a Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke a Hír TV-nek. A szolgáltatást az állami egészségbiztosítás finanszírozza, évi 4 és fél milliárd jut a házi szakápolásra. Az ágazatban dolgozók azonban még úgy sem számíthatnak fizetésemelésre, hogy a keretet várhatóan egymilliárd forinttal bővítik.

Naponta jár a gyógytornáztatni egy nyugdíjas lakására Molnár Rebeka gyógytornász. Betegét baleset érte. A műtét után a háziorvos írta fel a gyógytornát.

„Az utcán való járás nagyon nehezemre esik, nagyon nehezen tudok elmenni, úgyhogy remek megoldás ez, hogy a lakásomon tudnak segíteni rajtam” – mondta el a nyugdíjas Wagner József.

A szolgáltatást az OEP támogatja. Az állami egészségbiztosítási kasszának négy és fél milliárdos kerete van a célra ˜– otthoni szakápolásra azonban jóval több beteg szorul, mint amennyi pénz van rá. A szakemberek pedig túlterheltségre panaszkodnak. Molnár Rebekának általában 12 betege van, közülük naponta nyolchoz megy el – három szomszédos fővárosi kerületben.

„Én nagyjából egy hónapig járok. Ez a tizennégy vizit, ennek bele kell férnie egy hónapba. Van lehetőség arra, hogy  még egyszer egy hónapot jöjjek, szóval, ha minden jól megy, körülbelül január közepéig találkozunk. Most ugye az ünnepek az kettévágja, utána meg majd folytatja máshol a kezelést, ha el tud menni már járóbeteg-ellátásra” – mondta el a gyógytornász.

A vizitek, azaz az ápolási alkalmak számát egy szegedi cégnél is szigorúan vezetik. Az ügyvezető azt mondja, szűkös a keret.

„Tehát a vizitszám, ami változik, az ellátási területtől függ, lakosságszámtól. Tehát egy kisebb településen, alacsonyabb lakossági számmal, mondjuk tíz vizit jár egy hónapba. Persze hát ez így nem valósítható meg, akkor másik területről át kell csoportosítani a vizitet. Például Kübekháza egy alacsony lélekszámú település, de van olyan hónap, hogy 4-5 beteget is el kell látni” – közölte Tóth Andrásné, a Gondoskodás 2003 Bt., Szeged ügyvezetője.

Országszerte valamivel több mint háromszáz szolgáltató közvetít szakápolókat, gyógytornászokat – a dolgozók többsége részmunkaidős. Úgy érzik, ők a jelenlegi egészségügyi átalakítások egyedüli vesztesei.

„Sajnos a fejlődés olyan szinten állt meg, hogy nem csak kapacitásban van kevés lehetőségünk, hanem sajnos finanszírozási oldalról is. A kollégáknak kifizethető bér vagy vizitdíj  nagyon-nagyon kevés. Nehéz a kollégákat erre a munkára itt tartani. Tehát, ami nagyon-nagyon fontos lenne az egy olyan mértékű vizitdíjemelést kapjon ez az otthonápolási szektor, amivel mi is meg tudjuk lépni azt a bizonyos egészségügyben végbemenő béremelést, ami a kórházak részéről közalkalmazotti szférában megvalósulni látszik. Ezt mi nagyon szeretnénk biztosítani a kollégáknak, de vizitdíjemelés nélkül lehetetlen” – nyilatkozta Majerné Horváth Anita, a Magyarországi Otthonápolási és Hocpice Egyesület elnöke.

Erre, vagyis az emelésre ígéretet kaptak. A 2017-es költségvetésben egymilliárd forinttal több jut az ágazatra. Az azonban továbbra is kérdés, elég lesz-e ez a szakápolói bérek emelésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!