2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Egyre bátrabban adósítják el magukat a magyarok

Hír TV

2018. április 18., szerda 12:44, frissítve: szerda 13:08

A szakértők szerint az egyre több hitelfelvétel sok családot veszélybe sodorhat, ugyanis egy esetleges, mindössze kétszázalékos jegybanki alapkamat-növeléssel többen a devizahitelesek sorsára juthatnak.

Szinte aranyáron mérik a lakások árát az egyik kelenföldi lakótelepen. A szakértők szerint 400-500 ezer forintot is elkérnek már a panellakások négyzetméteréért is, ami egy 35 négyzetméteres lakás esetében is már több mint 15 millió forintos vételárat eredményez. A szakértő szerint ennek is köszönhető, hogy megnőtt a hitelezési kedv is.

„Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy minden idők legalacsonyabb hitelkamatát tudhatjuk most a piacon” – emelte ki a Hír TV-nek nyilatkozó Trencsán Erika hitelszakértő.

A lakáshitelek igénylése mintegy 38 százalékkal emelkedett tavaly óta, de szembetűnő, hogy a személyi hitelek aránya több mint 70 százalékkal. A szakértő úgy véli: ennek oka, hogy sokan hitelből finanszírozzák adósságukat.

„Elég gyakori, amikor párhuzamosan több hitelt indítanak el. Tehát gondolok itt arra, hogy egy lakáshitel-igénylést elindít, és ezzel párhuzamosan akár egy személyi kölcsönigénylést vagy az önerő fedezetére, vagy a már az új lakás felújítására” – tette hozzá a Bankráció munkatársa.

Az ingatlanpiac viszont a nagyobb hitelezési kedv ellenére is stagnál, az árak továbbra is ilyen magas szinten alakulnak a közeljövőben is, mondja a Balla Ingatlan szakértője. Balla Ákos szerint nem a családok, hanem leginkább a befektetők aktívak a piacon. A magánemberek ezért inkább bérelni próbálnak. A tulajdonosok Budapesten már szinte mindenütt 100 ezer forint feletti összeget kérnek, ami közelít a magyar átlagbérhez, ráadásul egyre több helyen még szakmai önéletrajzot is kérnek a bérléshez.

„Aki az elmúlt időszakban követte az ingatlanárak mozgását, az azt tapasztalhatta, hogy drámaian emelkedtek az ingatlanárak. Ennek köszönhetően nagyon sokan albérletbe kényszerülnek, és ez a kényszer azt eredményezi, hogy aztán a végén bármilyen bérleti díjért kénytelen egy talán nem is tágas, nem is túl jó állapotú ingatlanban lakni” – emelte ki az ingatlanszakértő.

A szakértők abban egyetértenek, hogy míg Budapesten tartósak maradnak a magas ingatlanárak, addig vidéken egyre többen akarnak eladni, ám kevesen vásárolnának, ami egyre alacsonyabb ingatlanértékekhez vezet a fővároson kívül.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!