2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Egymás vádolják a csődért, de mégsem oszlott fel a képviselő-testület

Hír TV

2018. július 17., kedd 10:07

Mégsem oszlatta fel magát a Csongrád megyei Csanádpalota képviselő-testülete. A kisváros vezetése és a Lázár János támogatását élvező polgármester között hónapok óta rossz a viszony.

Élesen bírálta egymást a csanádpalotai polgármester és az egyik helyi képviselő. Debreczeni István a település vezetésének hanyag gazdálkodására, több százmilliós költségvetési hiányra és a hamis számokon alapuló zárszámadásra hivatkozva akarta feloszlatni a testületet.

„Csanádpalota anyaggazdálkodása hanyag és felelőtlen, több százmillió forintos hiányt generált polgármester asszony. A 2018. évi költségvetési előirányzat is 287 millió forint hiánnyal lett elfogadva. 2019-re Csanádpalota várhatóan ismét adósságrendezési eljárás alá kerülhet. Csanádpalota a 2019-ig tartó gazdasági programból nem valósított meg egyetlen programelemet sem, most is visszafizetésre fog sor kerülni, az energetikai beruházás nem fog megvalósulni” – mondta Debreczeni István.

A polgármester szerint szó sincs hanyagságról és százmilliós hiányról. Nyergesné Kovács Erzsébet kitart álláspontja mellett: nem felelős a 2017 előtti időszak problémáiért, a fennálló könyvelési gondok pedig a kormány által bevezetett program hibáival magyarázta.

„Próbáltuk összehozni ezt a költségvetést úgy, hogy megállja a helyét. Az, hogy mi miatt visszük és hurcoljuk magunkkal nemcsak mi, hanem az országban nagyon sok önkormányzat, azt a könyvelési problémát, ami fönnáll, azt Bakó Aliz a júniusi vagy a májusi testületi ülésen a zárszámadás elfogadásakor hosszasan ismertette” – mondta a településvezető.

A testület végül 4-3 arányban úgy döntött: nem oszlatja fel magát. Lemondott viszont a mandátumáról két képviselő, őket a jelölti listáról pótolják, a településen nem tartanak új választásokat. A polgármester szerint épphogy az elégedetlen képviselőket terheli a felelősség a csődért.

„Szakértői vélemény alapján az önkormányzatoknál nem voltak a TOP-os pályázati források – amit előlegként kaptunk – külön kezelve, külön számlán. Az önkormányzati költségvetési számlára érkeztek ezek a pénzek, ugyanúgy, mint ahogy a közfoglalkoztatási pénz is, és nem lehetett tudni, hogy mire, és mennyi pénzt használt fel az önkormányzat. Lehet, hogy a közvilágítást a közfoglalkoztatásra kapott pénzből, de lehet, hogy a TOP-os pályázati forrásból költötte el. Tehát, hogyha ekkora figyelmet fordított volna eddig is képviselő úr, akkor nagy valószínűséggel nem jutott volna csődbe a város” – tette hozzá Nyergesné Kovács Erzsébet.

A kormány márciusban adott 72 millió forint gyorssegélyt Csanádpalotának. A település továbbra is nehéz helyzetben van, a testületnek több tízmillió forint fejlesztési támogatást kell visszaadniuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!