2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Egyforma elbírálásban bíznak a kórházi beszállítók

2015. április 26., vasárnap 15:14, frissítve: vasárnap 15:52

Egyforma elbírálásban bíznak az orvostechnikai beszállítók az adósságrendezéskor. Az érdekképviselet szerint a korábbi konszolidációs eljárás igazságtalan volt, mert nem egyenlő részben osztották szét a pénzt a kórházak. Az adósságrendezés májusban kezdődik, de egyelőre csak a lejárt tartozásokat egyenlítik ki, amelyből az egyházi kórházak most kimaradnak.

Harminc és hatvan napon túli tartozása is van a Borsod megyei kórháznak. Az intézmény biztosan kap az adósságrendezésre szánt 60 milliárd forintból, de a pontos összeget még nem tudja a kórházigazgató. Az sem világos egyelőre, hogy a kórházak vagy az új felügyeleti szerv, az egészségügyi ellátóközpont rendezi-e majd a számlát.

„A belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter dolgozza ki az átcsoportosított 60 milliárd forintos összegnek az elosztási metodikáját, és nyilván ennek ismeretében, amelyet még pillanatnyilag nem ismerek, lesz a kórházak, így köztük a Borsod megyei kórház adósságállományának a rendezése is” – mondta a Hír TV-nek Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház igazgatója.

Az egyik beszállítói érdekképviselet főtitkára szerint a korábbi gyakorlat igazságtalan volt. A részkonszolidációnál ugyanis a kórházak kapták meg a pénzt, de mivel az kevesebb volt, mint az adósságuk, válogatniuk kellett a beszállítók között. Most abban bíznak benne, egyforma elbírálás alá esnek.

„A kórházszövetség kongresszusán egy beszállítói érdek-képviseleti kérdésre Zombor Gábor azt mondta, hogy bízzanak bennem. Tehát a bizalom megvan, azt gondoljuk, hogy az a terv, amely szerint május közepén elkezdődhetnek a kifizetések, ez mindenképpen bizakodásra ad okot” – nyilatkozta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A költségvetésben elkülönített 60 milliárd forint azonban nem fedezi a kórházak teljes adósságát. A beszállítók egy hete 95 milliárd forintos kintlévőségről beszéltek, amely azóta emelkedett. A kormányszóvivő nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, mikor rendezik a különbözetet.

„Azt gondolom, hogy az új struktúra, amely áprilistól állt fel az egészségügyi ellátóközpont létrehozásával, pontosan arra hivatott, hogy ahol csak lehet, egy fehér lapot, tiszta helyzetet teremtsen a kórházak számára, de egyúttal gondoskodjon arról, vagy előzze meg, hogy újra előálljon az a helyzet, ami ezt a felhalmozott vagy görgetett adósságot a kórházak esetében létrehozta” – fogalmazott Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A kifizetések néhány héten belül elkezdődnek, de csak szeptember végére végeznek a konszolidációval.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!