2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Fel a fejjel

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Egy angol tanulmány szerint a magyar állam aránytalan mértékben uralja a piacot

Hír TV

2018. január 20., szombat 16:28, frissítve: szombat 20:52

A magyar állam, illetve az állam eszközei által bizonyos magánszereplők uralják a hazai piac legnagyobb részét – állítja egy angol kutatás. A gazdaság magyar és nemzetközi szereplőinek megkérdezésével készült tanulmány nem reprezentatív, de a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének tapasztalatai is túlzó állami fellépésről árulkodnak – nyilatkozta a Hír TV-nek a testület főtitkára.

Magyar nagyvállalatok felső vezetőivel és külföldi cégek menedzsereivel készített interjút két angol egyetem kutatója. A névtelenül nyilatkozó interjúalanyok leginkább arról számoltak be, hogy az állam aránytalan mértékben uralja a piacot, amikor törvényi eszközökkel igyekszik kikényszeríteni bizonyos cégek eladását, vagy zsarolással éri el, hogy helyzetbe hozza a saját kedvezményezettjeit.

„Maga a kormány működik egyfajta bűnszervezetként.”

Magyar Bálint szociológus, korábbi szabad demokrata politikus úgy látja: 2010 óta a kormány kisajátította a korrupciót. „Amikor egy nemzetközi összehasonlításban megkérdeznek vállalkozókat arról, hogy kell-e kenőpénzt fizetni azért, hogy elnyerjenek egy közbeszerzést, és erre válaszolnak, egy maffiaállamban ez már nem is releváns kérdés. Hiszen nincsen abban az értelemben vett szabad versenyes korrupció, hogy bárki mondjuk a Tiborczcal vagy a Mészáros Lőrinccel versenyezhetne, hogy én, kérem, jobban lefizetem azt a köztisztviselőt. És az a köztisztviselő, aki erről dönt, nem is kap semmit, legfeljebb az állását tarthatja meg” – fogalmazott Magyar az Egyenesen stúdiójában.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint az állami szerepvállalás jó célt szolgál, és a hazai vállalkozóknak kedvez. „Míg 2010-ben dominánsan külföldi cégek nyertek a közbeszerzéseken, 2010 óta, ha nem is fordult meg, de nagyjából kiegyenlítődött az arány. Tehát a magyar gazdasági szereplőknek ugyanakkora lehetőségük van részt venni a közberuházásokban, mint a külföldi cégeknek, és növekedett is a számuk. Kétségtelen, hogy szubjektíve kialakulhat egy olyan kép, hogy csak egyes vállalkozások férnek hozzá közbeszerzéshez” – nyilatkozta Csepreghy Nándor.

Az államtitkár szerint a kép torz. Ő több mint 50 ezer olyan vállalkozásról tud, amely nyertese a Fidesz gazdaságpolitikájának.

Akadnak elégedetlenek, mondja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. „Pont tízszer ennyi működő vállalkozás van. Mit gondol a másik 450 ezer? A közbeszerzések vonatkozásában merek önnek olyat mondani, hogy sok olyan vállalkozó ismerősöm akinek előre szólnak, hogy ne induljon a meghirdetett közbeszerzési pályázaton. Azt, hogy jó megrendelésekhez, jó pályázatokhoz, akár uniós, akár hazai közbeszerzési pályázatokhoz egy vállalkozó ma hozzájuthasson, elsősorban nem a tehetsége vagy a pályázat minősége, hanem az dönti el, hogy az adott struktúrában milyenek a kapcsolatai” – emelte ki Dávid Ferenc.

Az állam és az üzleti szféra viszonyát vizsgáló tanulmány egyik riportalanya a kabinet tagjainak egyikét is megnevezte. A cég vezetője jogi lépésekre készült a kormánnyal szemben, mire a külügyminiszter állítólag azt mondta neki: bármi lesz is, ő a székében fog ülni a következő nyolc évben, ezért azt javasolja, ne indítsanak eljárást, máskülönben éreztetik vele a döntése súlyát.

– És ki nyilatkozott ilyet?
– Név nélkül, mert ez egy kutatás volt.
– Ja, hát úgy könnyű. Soha senkinek ilyet nem mondtam. Ha valaki ilyet állít rólam, akkor álljon ki. Legyen férfi, és mondja a szemembe. Soha senkinek ilyet nem mondtam – állította Szijjártó Péter, amikor az esetre a Hír TV riportere rákérdezett.

A tanulmány említi a trafiktörvényt és a vasárnapi nyitvatartás tilalmára vonatkozó intézkedéseket is, amelyek jelentősen átszabták a piacot. Igaz, a boltzár ötletét végül visszavonta a kabinet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!