2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Egészségügyi kockázata van a szabad kereskedelmi egyezménynek

2015. augusztus 4., kedd 08:46

Nincs szükség az Európai Unió és Amerika közötti szabad kereskedelmi egyezményre – jelentette ki Meszerics Tamás a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Az LMP képviselője szerint ugyanis alig van olyan tengerentúli nagyvállalat, amely az egyezmény hiánya miatt nem tudott volna Európába befektetni. Az ellenzéki képviselő úgy véli: azért nem jönnek amerikai befektetők, mert eltérő a szabályozó rendszerünk.

– Az Európai Unióban az egészségügyhöz kapcsolódó élelmiszer-ipari eljárásoknál a megelőzés elve érvényesül. Ebben az esetben azt vizsgálják, hogy egy új termék bevezethető-e, tehát nem ártalmas-e az egészségre. Itt azt kell bizonyítani, hogy nem ártalmas az egészségre, mielőtt bevezetnék. Az amerikai szabályozási rendszer ennek a fordítottja. Ott egy új terméket az élelmiszerpiacokra, akár a gyógyszeriparban úgy lehet bevezetni, ha nem bizonyítja valaki, hogy ártalmas. Ha nincs egy ellenérdekelt, aki az ártalmasságot bizonyítja, be lehet vezetni. Ez a két filozófia nem összehangolható – mondta Meszerics Tamás.

Megnyugtató szabályozás kell Amerika részéről

A szabad kereskedelem versenyt teremt. Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: minden szabad piacgazdaságra épülő szövetségben azok járnak jól, akik korrupciómentesek, jól szabályoznak és az állampolgárok érdekeit szolgálják, azonban Magyarország jelenleg nem ilyen – tette hozzá az ellenzéki politikus.

– Nem kívánja az EU feladni az élelmiszeripar-biztonság szabályozását. Azon folynak a tárgyalások, hogy mind a ketten ismerjék el kölcsönösen egymás szabályozását. És amennyiben az USA megnyugtatóan tud válaszokat adni, ami az EU-nak fontos, akkor elfogadják. Nem zárultak le egyébként az ezzel kapcsolatos tárgyalások – mondta a Gyurcsány-párti politikus.

Tekintse meg a teljes interjút:

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!