2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Egészségre veszélyes ivóvízre futotta a 3,5 milliárdból

2017. június 26., hétfő 10:25, frissítve: hétfő 11:06

Hiába öltek bele közel 3,5 milliárd forintot Makó és térségének ivóvíztisztító projektjébe, az uniós beruházásból kinyert csapvíz még az egészségre is ártalmas. A problémát egy a rendszerbe került bakteriális fertőzés okozza. A beruházás évekkel ezelőtt befejeződött, a felelős még sincs meg.

Hódi János évtizedekig dolgozott a makói vízműnél. Tapasztalatai szerint az ivóvíz főleg esténként büdös és koszos a hozzáadott nagyobb klórtartalom miatt. „Ugyanazt a vizet szolgáltatja a mostani szolgáltató, amit ezelőtt húsz vagy harminc évvel. Tehát valószínűleg még nem az új rendszerből jön a víz, mégis valami oknál fogva a kivitelezés során belekerülhetett a baktérium, amitől rossz lett a víz” – mondta a férfi a Hír TV-nek nyilatkozva.

A makóiak még a régi rendszert használják, ebből olyan vízhez juthatnak, amely nem felel meg az uniós követelményeknek. Az EU-s milliárdokból kiépült ivóvíztisztító révén viszont még ennél is rosszabb, az egészségre veszélyes ivóvizet képesek csak előállítani. A vízben lévő pszeudomonasz baktérium szem-, illetve fülgyulladásában, továbbá bőrbetegségek kialakulásában is szerepet játszat.

„Úgy gondolom, hogy az a legfontosabb, hogy kiderítsük, hogy a hiba hogyan is került bele ebbe a rendszerbe. Mint a szakértői vélemény is utalt rá, a tervezés sem volt a legmegfelelőbb, a kivitelezés pedig pláne nem volt megfelelő. Van egy mérnökszervezet, amely az egészet felügyelte, a vizsgálóbizottságnak lesz a feladata, hogy a szakértői vélemény alapján megállapítsa, ki hibázott” – mondja Czirbus Gábor, Makó fideszes alpolgármestere.

A kivitelező szerint az Alföldön jóval melegebb a víz, ezért található benne káros baktérium. Több mint két évvel a projekt befejezése után sincs meg a felelős. Lázár János kancelláriaminiszter állami pénzből próbálja megoldani az ügyet.

„Én először szereztem 560 millió forintot ennek a problémának a megoldására. Újabb és újabb szűrőberendezésekre van szükség, a víz újabb és újabb tisztítását kell elérni. Ez még nem vezetett eredményre. Született egy szakértői vizsgálat, és újabb 900 millió forintra van szükség, amire nyilván se Makónak, se Kiszombornak, se az itteni településeknek nincs lehetőségük, és az idő sürget bennünket, mert ha ezt az ügyet nem zárjuk le rövid időn belül, akkor 3,7 milliárd forintot száz százalékban vissza kell fizetni az Európai Uniónak” – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A problémát december végéig kell megoldani. A miniszter szerint ha vissza kell fizetni a támogatást, akkor bűncselekmény gyanúja is felmerülhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!