2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Egész Európában hiány van vérből

2015. június 25., csütörtök 20:10

Nagyobb vérszükséglet – rövidebb kórházi várólista. Tizenötezer egységgel lenne több vérre szükség egyes számítások szerint a várólisták csökkentése miatt. Vérből azonban hiány van, nyáron különösen, és nemcsak Magyarországon, hanem Európában is.

A vérhiány egész Európára jellemző, a véradók száma jelentősen csökkent – mondta a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központjának vezetője: „Olyan kijelentést nem lehet tenni, hogy nincsen vérhiány Magyarországon” – mondta Tóth Ferenc.

Ezt Budapest XV. kerületének polgármestere személyesen is megtapasztalta, de nyilván nemcsak ő. Hajdu László a Facebookon toborzott donorokat, miután kiderült, hogy a csípőprotézis-műtéthez nincs vér – mondta az alpolgármester. „Polgármester úr befeküdt a kórházba előre tervezett műtétre, és hétfőn úgy volt, hogy meg is műtik aznap, de addig sikerült húzniuk, míg nem volt vér már csütörtökre” – erősítette meg Németh Angéla alpolgármester.

A Vöröskereszt évente 370 ezer egység vért gyűjt a Vérellátó Szolgálatnak, sok éves tapasztalat, hogy nyáron mindig nehezebb donorokat találni. „A véradói aktivitás kicsit alacsonyabb. Elmennek szabadságra a véradók, a felsőoktatási intézményekben sincsenek már ott a hallgatók, akikre nagyban számítunk, ez az a körülmény, ami miatt kicsit jobban oda kell figyelni, hogy hogyan szólítjuk meg a véradókat. Ideális lenne, ha a lakosság 5 százaléka rendszeres véradó lenne, ami azt jelenti, hogy legalább egy évben kétszer adna vért. Egy kicsit el van tolódva a véradók korfája az idősebb korosztály felé, ezért kiemelt célunk az, hogy a fiatalokat minél nagyobb arányban megszólítsuk” – mondta Major János, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának véradás-szervezési szakmai vezetője.

Az új véradókra nagy szükség lenne, a várólisták csökkentése miatt tizenötezer egységgel több vérre lenne szükség idén, mint tavaly szakmai szervezetek szerint. „Hála Istennek, elindultak a várólista-csökkentésben szereplő műtétek, ezek főleg a protézisműtétek, a nagy vérigényű műtétek, ezért nagyobb erőfeszítést igényelnek, de az Országos Vérellátó Szolgálat, a Vöröskereszt és a véradók ezt teljesíteni fogják” – mondta Zombor Gábor.

A kórházak egy részében azt tanácsolják a betegeknek, hogy rokonaikat, ismerőseiket vegyék rá véradásra, mert akkor talán nem kell elhalasztani a tervezett műtétet. A Vöröskereszt, ha kell, házhoz megy donorért, a segélyszervezet kamionja pedig folyamatosan járja az országot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!