2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

EBESZ: Nem volt egyenlő verseny a választáson

Hír TV

2018. április 9., hétfő 16:08, frissítve: hétfő 18:27

Nem volt egyenlő verseny a választáson, mivel a kormány is támogatta anyagilag a Fidesz kampányát – állítja az EBESZ-hez tartozó Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) vezetője. A nemzetközi szervezet tagjai azért jöttek Magyarországra, hogy ellenőrizzék a választás tisztaságát. Előzetes megállapításukban egyebek között azt mondták: az állami tévé kormány iránti részrehajlása is az oka, hogy a szavazóknak nem volt lehetőségük tájékozottan dönteni.

A választásokat ellenőrző Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet egyik vezetője szerint több olyan eset is volt, amikor a kormány támogatta a Fideszt a kampányban, amivel csökkent a szabad választás lehetősége. Az EBESZ-vezető megemlítette azt a visszásságot is, hogy sokszor a kormány nevében plakátolták ki a Fidesz üzeneteit.

A mindenütt jelen lévő átfedés a kormányzati információ és a kormánykoalíció között, valamint az egyéb állami forrásokkal való visszaélések elmosták az állam és a párt közötti határvonalat, ami ellentétben áll Magyarország EBESZ-szel szemben vállalt kötelezettségeivel – mondta Douglas Wake, az ODIHR Korlátozott választási megfigyelési missziójának vezetője.

Megjegyezték: nemcsak azért nem volt tisztességes verseny, mert a kormány is kampányolt, hanem azért sem, mert az állami tévé is a Fidesz mellé állt a kampányban.

A közszolgálati műsorszolgáltató feladatának eleget téve ingyenes adásidőt biztosított a jelölteknek, azonban hír- és véleményműsorai egyértelműen a kormánykoalíciónak kedveztek, ami szintén ellentétben áll a nemzetközi standardokkal – folytatta Wake.

Elfogultnak tartja a kereskedelmi tévéket is, igaz szerintük egy részük az ellenzék felé húzott. Az EBESZ-vezető problémásnak találta azt is, hogy a miniszterelnök és Lázár János is „becsmérelte a magyarországi cigányokat”.

A romák lealacsonyító megnyilatkozások célpontjaivá váltak, mindamellett a közmunkaprogramban részt vevő romák közül sokan kiszolgáltatottak voltak a megfélemlítésnek és a szavazatvásárlásnak – mondta Douglas Wake.

A megfigyelők szerint a szavazatok megszámlálásakor semmilyen szabálytalanság nem volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!