2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ebben a KDNP, a Jobbik és az MSZP is egyetért

2015. augusztus 7., péntek 10:33, frissítve: péntek 11:14

A KDNP, a Jobbik és az MSZP is egyetért abban, hogy a férfiak is teljes jogú nyugdíjat kaphassanak 40 évnyi szolgálati idő után. A Magyar Szakszervezeti Szövetség női tagozata az alaptörvényre hivatkozik, amely kimondja, hogy férfi és nő egyenlő.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) női tagozata támogatja Bodnár József kezdeményezését, hogy egy eredményes ügydöntő népszavazás után a férfiak is teljes jogú nyugdíjat kaphassanak 40 évnyi szolgálati idő után. „Elkövettek egy hibát. A hiba pedig az, hogy a magyar törvények szerint – az alaptörvény is azt mondja ki – férfi és nő egyenlő. Ezt, ugye, eltévesztette a törvényalkotó, van ilyen, több hiba is van a törvényeinkben, ezt most lehet korrigálni” – fogalmazott Hercegh Mária, a MASZSZ női tagozatának vezetője.

A referendum kezdeményezője biztos a sikerben. „Ebben a kérdésben, a kérdést követően nincs lehetőség másra, csak kiírni a népszavazást, amennyiben a 200 ezer érvényes aláírás megvan” – véli Bodnár József.

„Nem csodálom, hogy a szakszervezetek csak ehhez az egy eszközhöz folyamodtak, de ez még önmagában nem fogja helyrehozni azt a kárt, amit a Fidesz okozott” – mondja Kunhalmi Ágnes. A referendum sikerét kezdetben kétkedve fogadó szocialisták ma már kiállnak a javaslat mellett.

A referendumot a Jobbik is támogatja. „17 ezer aktivistánkat fogjuk mozgósítani annak érdekében, hogy sikeres legyen ez a kampány” – közölte Volner János. A Jobbik szakpolitikusa nyilvános vitára hívná a férfiak nyugdíjazásáról a gazdasági minisztert. „Nagyon szeretném azt, tekintettel arra, hogy ebben a kérdésben vélhetőn rövid időn belül ügydöntő népszavazásra fog sor kerülni, ha egy nyilvánosság előtt zajló vitában ütköztetné Varga Mihály az érveit velem, és ilyen módon az emberek kellően informáltan dönthetnek arról, hogy meggyőzi-e őket a Jobbik álláspontja, hogy vonulhassanak a férfiak 40 évi munkaviszony után nyugdíjba vagy sem. Én úgy gondolom, hogy ez egyértelműen igen lesz” – jelentette ki.

A Fidesz egyelőre nem tervezi, hogy az Alkotmánybíróságon torpedózza meg a népszavazási kezdeményezést. A nagyobbik kormányzópárt frakciószóvivője azt is leszögezte: a nők 40 program módosításán sem gondolkodnak. „Semmiképpen nem tervezzük azt, hogy a nők 40 programot bármilyen módon megváltoztatnánk. Tehát ezt szeretnénk fenntartani, ez a program a nők megbecsüléséről szól, én azt gondolom, hogy mindannyiunk számára – számunkra, férfiak számára, politikusok számára és a Fidesz számára is – kötelesség, hogy a nőket e tekintetben megbecsülje” – hangsúlyozta Tuzson Bence.

Szép gondolatnak tartja a férfiak 40 év utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét a KDNP frakcióvezetője. Harrach Péter azonban leszögezte: ha a költségvetés az ezzel járó mintegy 200 milliárdos terhet elviseli, nem látja akadályát a nyugdíjtörvény módosításának, de ma még nincsenek meg ennek a feltételei.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!