Drágulhatnak a zsírosabb tejtermékek ősztől
Hír TV
2018. július 27., péntek 18:02, frissítve: péntek 19:56
Európa-szerte szezonális tejhiány van. A tartós melegben a tehenek kevesebb tejet adnak, amelynek a fehérje- és zsírtartalma alacsonyabb, mint hűvösebb időben. A kereslet és vele együtt az árak viszont nőnek, mióta újra divat vajjal főzni.
A vásárlók szeptembertől találkozhatnak a magasabb árakkal. A vaj, a tejföl és a túró drágulhat jelentősebb mértékben.
„Ez a nagyjából 10 százalék, ez a zsíros termékeknél kijelenthető, viszont nagyon fontos, hogy itt, több feldolgozó tárgyal több kiskereskedelmi lánccal folyamatosan, tehát ezt nem lehet kijelenteni, hogy holnaptól ennyi, holnaputántól annyi. Ezek az áremelkedések hosszú tárgyalásokon keresztül megszületnek és átmennek a kiskereskedelembe, de ugye a kiskereskedelmi láncok, feldolgozók üzletpolitikája különböző, de átlagban kijelenthető ez a 10 százalék” – mondta Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője.
Tekintse meg a teljes interjút:
A hazai tejárakat a világpiaci folyamatok mozgatják – mondta a CBA szóvivője.
„A vaj, illetve a tejszín világpiaci ára olyan magasan van, hogy 20 éve nem volt ilyen mértékű az ár. Több tejtermelő, gyártó, illetve beszállító jelezte hálózatunk felé az árdrágítás szándékát, a tárgyalások még valóban folyamatban vannak, tehát a mértéke most még nem konkretizálható” – nyilatkozta Fodor Attila.
2019-től a hetekig vagy hónapokig elálló tartós tej áfája 18-ról 5 százalékra csökken, ami a bolti árakat elvileg 8-10 százalékkal mérsékli. Az áfacsökkentések eddigi tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy adócsökkentést előbb-utóbb lenyelik a termelők, illetve a kereskedők.