2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Drágább a rezsicsökkentett földgáz

2016. december 19., hétfő 21:10, frissítve: hétfő 21:17

Ma már drágább a lakosság által fizetett, rezsicsökkentett földgáz- és áramár a szabadpiacinál, a kormány mégis kitart a hatósági ár mellett. Elutasítják az energiaunióról szóló brüsszeli javaslatot is, pedig szakértők szerint az éppen arra adna lehetőséget a kormánynak, hogy a rászorulók számláját csökkentse.

„Hülyeséget beszélnek – másképp nem tudom elmondani. Mindig megkérdezik ezt tőlem. Egészen elképesztő szerintem, hogy azok az emberek, azok a gazdasági emberek, akik valamilyen klubokba tömörülnek – általában az energiaklubba, amelyet egy Soros György nevű ember finanszíroz –, akik végig támadták a rezsicsökkentést, végig azt mondták, hogy nem lehet megcsinálni, össze fog omlani a piac, az energiaszolgáltatás biztonsága kerül veszélybe, azok most szeretnének pápábbak lenni a pápánál. Ne vicceljünk, ezt ne higgye el nekik” – bár a rezsibiztos Németh Szilárd még a kérdésen is felháborodott a hétvégén, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének adatai szerint jelenleg minden fogyasztó jobban járna a szabadpiaci gázárral. Az utóbbi időben a nyersanyagár csökkenése miatt ugyanis a korábban olcsóbbnak számító hatósági ár magasabb, mint a piaci. A világpiacon ráadásul továbbra is stabilitás várható.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára szerint az aktuális prognózisok azt mutatják, hogy 2017-ben stabilabb, kiegyensúlyozottabb piaci időszak következik mind a kőolaj kereslet-kínálatában, mind az európai földgázpiacon.

Nemcsak a földgáz, az áram is drágább, mint a szabadpiacon. A kormány azonban folytatja szabadságharcát Brüsszellel szemben, kitart a hatósági árak mellett.

„Nem mi akarjuk megváltoztatni a mostani rendszert, hanem Brüsszel. Frontot nyitott, és nincs mese, föl kell venni a vértjeinket meg a sisakokat, és be kell lépni a sorompóba” – nyilatkozta korábban Orbán Viktor.

Pedig szakértők szerint az energiaunió éppen a rászorulóknak lenne jó, a brüsszeli javaslat ugyanis lehetőséget adna a kormánynak a szociális alapú megkülönböztetésre.

„Tudni érdemes, hogy ez nem terjed ki az úgynevezett védendő fogyasztói körre, tehát a szociális értelemben rászorultak számára a bizottság továbbra is fönntartja annak a lehetőségét, hogy a kormányok szociálpolitikai intézkedéseken keresztül segítsék a rászoruló fogyasztókat” – mondta Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetsége elnöke.

A kormány által kifogásolt európai bizottsági javaslat egyébként legkorábban 2022-ben léphetne életbe, és kizárólag az áram hatósági árának megszüntetését célozná.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!