2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

DK: Áder térjen vissza 25 évvel ezelőtti önmagához

Hír TV

2018. február 12., hétfő 19:03, frissítve: hétfő 19:27

A rendszerváltás után nem sokkal a Fidesz nem támogatta a határon túli magyarok szavazati joggal járó kettős állampolgárságát – erre emlékezteti a DK Áder Jánost. Az ellenzéki párt egy levelet is eljuttatott az államfőhöz: azt kérik, hogy csatlakozzon ahhoz a kétszázezer aláíróhoz, aki megfosztaná a határon túliakat a szavazati jogtól.

Orbán Viktor 2004. december 5-én a határon túli magyarok kettős állampolgárságára szavazott, korábban nem volt egyértelmű a Fidesz álláspontja a kérdésben.

„Sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága” – így érvelt az ellenzéki Fidesz álláspontját bemutatva Áder János 1993-ban. A jelenlegi köztársasági elnök azt üzente a külhoni magyaroknak: „aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra, és ebben az esetben természetesen semmi kifogásunk nem lehet, hogy akár aktívan, akár passzívan választójogát gyakorolja”.

A Magyarok Világszövetségének kezdeményezése, a kettős állampolgárság gyakorlatilag a rendszerváltás óta téma volt.

Az első Orbán-kormány idején, 2000 őszén az RMDSZ a Frunda György elnökjelöltségéhez szükséges aláírásgyűjtéssel párhuzamosan gyűjtötte a szignókat a kettős állampolgárság mellett. Több mint nyolcvanezer aláírás gyűlt össze, ám Orbán Viktor akkor még nem tartotta időszerűnek a probléma megoldását. A miniszterelnök 2001-ben egy rádiós nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy nem elsősorban Magyarországon múlik, hogy megadja-e az állampolgárságot.

A 2004-es népszavazás végül eredménytelen lett, a szavazati joggal járó kettős állampolgárság intézményéről a parlament a 2010-es kormányváltás után döntött elsöprő többséggel- A Fidesz–KDNP-vel együtt szavazott a Jobbik, valamint a szocialista és az LMP-s képviselők egy része is.

Az egy évvel később létrejött Demokratikus Koalíció most egykori álláspontjára emlékezteti Áder Jánost. Vadai Ágnes alelnök úgy fogalmazott: szeretnék, ha a köztársasági elnök visszatalálna egykori önmagához.

„Azért jöttem ma ide, hogy átadjak egy levelet és egy aláírásgyűjtő ívet Áder János köztársasági elnöknek. A DK–Szolidaritás szövetség lehetőséget akar adni Ádernek arra, hogy visszataláljon korábbi önmagához és a magyarokhoz. Írja alá ő is, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt itt, ez ma a többség véleménye. Igazságtalan, hogy olyanok is szavaznak, akik nem viselik a döntésük következményét” – mondta a Gyurcsány-párt alelnöke.

Vadai Ágnes hangsúlyozta: kétszázezren írták már alá kezdeményezésüket a határon túli magyarok szavazati jogának megvonásáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!