2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Díszpolgárrá avatták Áder János államfőt

2015. augusztus 18., kedd 17:23, frissítve: kedd 18:01

Szorgalmat és hűséget kapott szülőföldjétől – mondta a köztársasági elnök, miután Győr-Moson-Sopron megye díszpolgárává választották. Áder János az elismeréssel járó pénzdíjat felajánlotta a Révai Miklós Alapítványnak, amely azt a győri gimnáziumot támogatja, ahol az államfő érettségizett.

Áder Jánost a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke fogadta Győrben. Az államfőt idén a megye díszpolgárának választották. „Áder János köztársasági elnök úr kitüntetése nem volt véletlen, hiszen egy rábaközi településről származva Győrben folytatta középiskolai tanulmányait, innen jutott el a magyar Országgyűlésbe, képviselte hazánkat az Európai Unióban, és most köztársasági elnökként sem feledkezett meg Győr-Moson-Sopron megyéről” – mondta az ünnepségen Németh Zoltán elnök.

A köztársasági elnök a díszpolgári cím átvétele után felidézte gimnáziumi éveit, és azokat a tanárokat, akiktől életre szóló értékeket kapott. „Köszönettel tartozom azért a történelemszemléletért, ami tőlük kaptam, azért, hogy sikeresen felkészítettek egy egyetemi felvételire, és azért, hogy olyan értékrendet adtak, ami segítséget nyújtott nekem, hogy akár az irodalomban, művészetben – és ebben Sziráki tanár úr is jelentős szerepet játszott művészettörténeti óráival –, tehát irodalomban, művészetben, kultúrában, azt gondolom, hogy jó érzékkel meg tudjam különböztetni az értékest az értéktelentől” – fogalmazott Áder János.

A csornai születésű államfő kiemelte, szülőföldje megtanította a szorgalomara és a hűségre. „Én ezt tanultam meg a két műszakban dolgozó rábaközi emberektől. Ezt tanultam meg a napi 8 óra munka után még a háztájiban is serénykedő csornaiaktól, maglócaiaktól, bősárkányiaktól” – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Áder János az elismeréssel járó pénzt felajánlotta a Révai Miklós Alapítvány javára, amely annak a győri gimnázium munkáját támogatja, ahol a köztársasági elnök érettségizett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!