2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Diszkrimináció miatt perlik az Emmit

Hír TV

2018. március 27., kedd 14:35, frissítve: kedd 16:12

Tömegesen emelnek ki a családjukból roma gyerekeket a szegénység miatt Magyarországon. Pedig a nélkülözés, a törvény szerint, nem lehet ok arra, hogy családokat szakítsanak szét. Éppen ezért az Európai Roma Jogok Központja diszkriminációs pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen. A Riasztásnak egy édesanya mesélt arról, hogyan szerezte vissza a gyerekeit négyévnyi küzdelem után.

Miközben törvény tiltja, hogy egy gyerek a családja rossz anyagi helyzete miatt kerüljön állami gondozásba, addig egy tavaly decemberben kiadott ombudsmani jelentés feltárta, hogy Magyarországon a gyerekek egyharmadát szegénységük miatt emelték ki a családjukból. Az ERRC, vagyis az Európai Roma Jogok Központjának kutatása szerint ráadásul az állami gondozott gyerekek 66 százaléka roma származású. A súlyos, emberi jogokat sértő diszkrimináció miatt, pert indítottak az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen.

„A per célja azon túl, hogy megállapítsák, hogy ezért a rendszerszintű diszkriminációért, ezért a gyakorlatért tulajdonképpen a minisztérium a felelős – hiszen ő a szociális ágazat irányítója –, az, hogy megoldást kínáljunk erre a problémára, hogy meg lehessen szüntetni ezt a jogsértő gyakorlatot, és a megelőzéshez szükséges intézkedéseket is megtegye végre a minisztérium” – mondja Kegye Adél ügyvéd.

A Riasztás stábja felkeresett egy családot, ahonnan 2011 nyarán három gyereket emelt ki a gyámhatóság az önkormányzat család és gyermekjóléti szolgálatának ajánlására a nélkülözés miatt.

„Behívattak az önkormányzatba, hogy vigyem be reggel 8-ra a gyerekeket, de nem tudtam, hogy miért hívatnak. Felöltöztettem, megreggeliztettem őket, bevittem… onnan már gyerek nélkül távoztam, és nem tudtam mi az indok” – mesélte az édesanya.

Barbara négy évig harcolt a gyerekeiért, végül a Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civilszervezet közbenjárásával kapta vissza őket. „2016 tavaszán jutottunk el odáig, hogy a bíróság kimondta, hogy jogellenesen vannak állami gondozásban a gyermekek, és azonnal haza kell őket hozni. Innentől kezdve is még hónapok teltek el, ameddig sikerült a hatóságnak ezt foganatosítania. Úgyhogy végül 2016. szeptember 24-én érkeztek haza a gyerekek, és azóta a családban élnek, teljes a boldogság” – mondta Borsos Ilona, a TASZ Romaprogramjának jogásza.

Az Eurostat 2016-os adatai szerint Magyarországon körülbelül 300 ezer gyerek él tartósan mélyszegénységben. A nélkülözésnek és szociális kirekesztésnek kitett gyerekek aránya alapján Magyarország ezzel az ötödik legrosszabb helyen áll az Európai Unióban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!