2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Die Welt: Egyszer véget érhet Orbán teljhatalma

Hír TV

2018. február 26., hétfő 18:30, frissítve: hétfő 19:05

A Fidesz és Lázár János vereségeként értékelik a hódmezővásárhelyi választást a külföldi lapok. A nemzetközi sajtó szerint fontos körzetet nyertek a kormánypártok ellenfelei, a próbaválasztással felérő voksolás megmutatta, hogy egy egységes ellenzéknek van esélye a Fidesszel szemben.

A választási sokk, amely megrengeti az Orbán-rendszert – ezzel a címmel közölt cikket a hódmezővásárhelyi választásról a Die Welt. A német konzervatív lap szerint a végeredmény azt jelzi, hogy egyszer véget érhet Orbán Viktor teljhatalma. A független jelölt földindulásszerű győzelme jelzés, már csak azért is, mert ez a választás alapvetően nem a helyi problémákról, hanem magáról az Orbán-rendszerről szólt – írja a lap.

A helyi győzelem ad reményt az ellenzéknek Orbán ellen címmel számol be a vasárnapi hódmezővásárhelyi időközi polgármester választásról a The New York Times. A lap emlékeztet arra, hogy a több ellenzéki párt által támogatott jelölt egy olyan városban volt képes nyerni, amelyet hosszú idő óta Orbán Viktor Fidesze uralt. Elemzők szerin Márki-Zay Péter meglepetésgyőzelme új szakaszt nyit az április 8-ai parlamenti választás kampányában, ugyanis egy egységes ellenzéknek lehet esélye a kormánypárttal szemben.

Meglepetés vereséget szenvedett Orbán Viktor az előre hozott választáson címmel ír a polgármester-választásról a The Guardian. A baloldali brit lap szerint sokkoló vereséget szenvedett a Fidesz, ami eddig nem várt kihívások elé állítja a miniszterelnököt és pártját néhány héttel a parlamenti választás előtt. Az újság emlékeztet arra, hogy néhány héttel ezelőtt a miniszterelnök még reménytelennek nevezte az ellenzéket, de a hódmezővásárhelyi választás bebizonyította, hogy tévedett.

Az ellenzék nyerte a próbaválasztást – ezzel a címmel jelent meg cikk a Der Spiegelben a vasárnapi időköz választásról. A cikk írója szerint a hódmezővásárhelyi időközi választás véleménybarométer volt az országgyűlési választás előtt. A liberális német hetilap szerint kiemelt jelentőségű a polgármester-választás helyszíne, hiszen Lázár János szülőföldjén történt az ellenzéki áttörés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!