2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Demeter: 17-18 milliárdos kár keletkezett a letelepedési kötvények miatt

Hír TV

2017. november 22., szerda 17:20, frissítve: szerda 17:39

Az LMP-s képviselő szerint a kötvények magasan rögzített kamatszintje miatt halmozódott fel a veszteség. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter meghallgatásán azt mondta, a konstrukció bevezetésekor nem volt más devizaalapú kötvény kibocsátva, így nincs összehasonlítási alap.

A nemzetgazdasági miniszter a szokásos éves beszámolóját tartotta a költségvetési bizottság ülésén. „Ahogy tartja a magyar mondás: soha rosszabb évet!” – jelentette ki.

Növekvő bérek, alacsony infláció, csökkenő munkanélküliség, kiugróan magas gazdasági növekedés, adócsökkentés és a családosok és nyugdíjasok támogatása – ez jellemezte 2017-et Varga Mihály szerint. A miniszter emlékeztetett: jövőre már bruttó 138 ezer forint lesz a minimálbér és 180 ezer a garantált bérminimum. A családi adókedvezmény pedig 2019-ig tovább növekszik.

Az ellenzék több témában egy órán át kérdezte a minisztert. A legtöbb kérdés a letelepedési kötvények ügyére vonatkozott.

„Lehetett tudni előre, hogy ilyen formán veszteséges lesz ez a konstrukció. Azt, hogy 2014-ben némi nyereséget ki lehetett mutatni, már réges-rég feledtette az elmúlt éveknek a kamatszintje és jelen pillanatban ott tartunk, hogy szakértői számítások szerint körülbelül 17-18 milliárd forintnyi a veszteség” – fogalmazott Demeter Márta LMP-s képviselő.

„Mihez viszonyítanak mit? Almát a körtéhez? Uborkát a répához? Vagy fogalmam sincs, hogy mi” – reagált a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály komolytalannak nevezte a vádakat, mondván, akkoriban más devizaalapú kötvényt nem bocsátottak ki, így nem is lehet mivel összehasonlítani a letelepedési államkötvényeket kamatszintjét és költségeit. A tárcavezető mindenesetre a konstrukció megalkotásának felelősségét az akkor még Rogán Antal vezette gazdasági bizottságra hárította.

„A jogszabályban meghatározott szerződés megkötésére az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága által jóváhagyott, törvényben meghatározott feltételeket teljesítő vállalkozás volt jogosult. Tehát ezt nem a kormány határozza meg. Nem egy minisztérium vagy egy miniszter határozza meg” – mondta Varga Mihály.

„Nem kormányzati hatáskör? Hát miről beszélünk? Legalább ne próbáljanak meg mindenkit hülyének nézni!” – válaszolt a miniszter kijelentésére Demeter Márta.

Az LMP-s képviselő és a tárcavezető szócsatáját követően a bizottság szocialista elnöke szóba hozta Tállai András esetét is a benzinárak csökkentésével.

„Meg tudja-e bízni Tállai urat, hogy folytassa le ezeket? Hogy akkor ne csak a mezőkövesdi benzinkúton, hanem például nálunk, a Prielle Kornélia utcánál lévő benzinkúton is olcsóbb legyen a benzin, mert az például az én lakásomhoz van a legközelebb. Jó lenne, hogyha ott is olcsóbb lenne, meg Veszprémben, mert ott meg a szüleim laknak” – mondta Mesterházy Attila.

Varga Mihály azt elismerte, hogy ő maga is szóba hozta az esetet Tállai Andrásnak.

„Ebben a kérdésben talán az volt a speciális, hogy Tállai András a minisztérium államtitkára, miniszterhelyettes, aki a NAV-ot is vezeti. Ebben a kérdésben személyesen elmondtam neki az álláspontomat. Nyilván hogyha ezt akarja, megosztja, ha akarja, nem” – fogalmazott a NGM vezetője.

Varga Mihály beszámolóját végül a kormánypárti többség szavazataival elfogadta a bizottság.