2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Csörte a paralimpiai pénzeken

2015. május 10., vasárnap 15:47, frissítve: hétfő 07:22

Lemondásra szólítja fel a Jobbik a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségét, amiért a testület 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott Gömöri Zsoltnak, a bizottság elnökének – hitele végtörlesztésére. Szilágyi György országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a döntés gusztustalan és etikátlan. A paralimpikonok támogatásáról Látótér című műsorunk számolt be.

3 millió forint – ennyi vissza nem térítendő támogatást kapott 2012-ben a Magyar Paralimpiai Bizottságtól a szervezet elnöke, Gömöri Zsolt, hogy devizahitelét végtörleszteni tudja. Rajta kívül három másik kollégája is kapott támogatást: egyikük szintén vissza nem térítendőt, ketten pedig kamatmentes hitelt. „Végtörlesztés ügyében személyesen érzem magamat felelősnek” – mondta Deutsch Tamás.

A Paralimpiai Bizottság dolgozóinak végtörlesztéséhez nyújtott támogatásról szóló javaslatot Deutsch Tamás, a szervezet alelnöke terjesztette az elnökség elé. „Nagyon etikátlan lett volna, ha a Magyar Paralimpiai Bizottság mint munkáltató nem teremti meg valamennyi munkavállalója számára, ahogy az országban máshol, ők mint a Magyar Paralimpiai Bizottság munkavállalói egyébként a végtörlesztéshez kapcsolódó segítségnyújtásban részt vehessenek. A Magyar Paralimpiai Bizottság számára az teremtett lehetőséget a végtörlesztésre nyújtható segítségre, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottságnak az Olimpiai Bizottságon keresztül kapott állami támogatása mellett évről évre jelentős saját bevétele van, ennek a saját bevételnek a terhére nyújtott két munkavállalójának a végtörlesztéshez segítséget” – fogalmazott a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke.

Gömöri Zsolt a 2012-es, londoni paralimpiai játékok után többször is hangoztatta, hogy a parasportolóknak napi megélhetési gondjaik vannak. A paralimpiai bizottság elnöke az olimpia évében a jutalommal, a vissza nem térítendő támogatással és a járandóságaival együtt több mint 20 millió forintot kapott, míg a parasportolók között tavaly 22 millió forintot osztottak szét.

A Jobbik szerint a paralimpiai bizottság elnökségének le kell mondania. „Véleményünk szerint egy ilyen döntés nem etikus, hanem nyugodtan mondjuk ki: gusztustalan. Hiszen itt olyan nehéz sorban élő, fogyatékkal élő sportolók pénzéről van szó, amit szétosztottak egymás között. Éppen ezért, ezen vállalhatatlan tettük miatt felszólítjuk Deutsch Tamást, Gömöri Zsoltot és az egész Paralimpiai Bizottság elnökségét, hogy azonnali hatállyal mondjon le és adja át a Paralimpiai Bizottság vezetését olyan személyeknek, akik megfelelőképpen tudják képviselni a Paralimpiai Szövetséghez tartozó, fogyatékkal élő sportolókat” – nyilatkozta Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő.

Szilágyi György szerint a végtörlesztés támogatásához közgyűlési határozat kellett, amennyiben a dokumentumot nem hozzák nyilvánosságra, a döntés törvényessége is kétséges.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!