2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Cser-Palkovics a helyi civilekre mutogat

,

2015. december 11., péntek 15:53, frissítve: péntek 19:08

Mossa kezeit a székesfehérvári polgármester a városba tervezett Hóman-szobor miatt. Cser-Palkovics András meghátrált, és közleményében a helyi civilekre mutogat, akiket arra kér, hogy gondolják át a szobor felállítását. Ha a civil szervezet mégis úgy dönt, hogy felállítja a szobrot, a polgármester visszakérné a város által adott közpénzt. A közgyűlés korábban ugyanis támogatta a kezdeményezést és kétmillió forintos támogatást szavazott meg a szoborra.

Márciusban mentette fel bűncselekmény hiányában Hóman Bálintot a háborús bűnök alól a Fővárosi Törvényszék. Ez után kereste meg a róla elnevezett civil szervezet a székesfehérvári önkormányzatot, hogy támogassa a szoborállítást. A városi közgyűlés akkor a civilek mellé állt, és kétmillió forintot adott az egykori kultuszminiszter szobrára.

„Azt kérjük a szobrot állító civilektől, hogy fontolják meg szándékukat.” Ma már kihátrálna Székesfehérvár polgármestere a szoborállítás mögül. A fordulatot a várost ért támadással magyarázta Cser-Palkovics András, aki pénteken sajtónyilatkozatban adott ultimátumot az alapítványnak. „Közös otthonunknak tekintett városunkat csak úgy tudjuk megvédeni a nyomásgyakorlástól, ha azt kérjük a szobrot állító civilektől, hogy fontolják meg szándékukat. Ha az alapítvány úgy dönt, mégis felállítja a szobrot, amihez egy demokráciában joga van, akkor Székesfehérvár önkormányzata nevében arra kérjük, hogy a közpénzt, amelyet a magyar államtól és az önkormányzattól kapott, fizesse vissza” – közölte a polgármester.

Az MSZP szerint Cser-Palkovics András helyesen jár el, hogy visszakéri a pénzt a civilektől. „A polgármester úr nyilatkozata arról tanúskodik, hogy a polgármester úr is észrevette azt, hogy Székesfehérvár európai város” – reagált Horváth András, az MSZP Fejér megyei elnöke.

A miniszterelnök kulturális főtanácsadója is korainak tartja még, hogy állami pénzből állítsanak szobrot Hóman Bálintnak. „Én most ezt a szobrot még nem állítanám föl, de úgy gondolom, eljön az az idő, amikor Hóman Bálint tevékenységéből már az előremutató és az értékeket megjelenítő értelmezés lehetővé teszi akár egy szobor állítását is. Ha nem állami pénzből, akkor egyéb pénzből” – fogalmazott Szőcs Géza.

„Hóman Bálint semmi olyat nem tett véleményem szerint, amely alapján azt mondhatnák, hogy nyilas volt” – véli Boross Péter. A volt miniszterelnök kiállt az egykori kultuszminiszter mellett: „Kényszerhelyzet volt. A kényszerhelyzetnél lehet vitatkozni, akár az üldözöttekkel kapcsolatos törvényekről: hogyha azokat nem hozza meg a magyar kormány, miként reagál rá a barna szocializmus, a szomszédban lévő agresszív nagyhatalom” – fogalmazott.

Hóman Bálint jelentős történész volt, és bár zsidó barátain segíteni próbált a második világháború alatt, miniszterként támogatta a zsidóellenes törvényeket, és kitartott a nyilas vezetés mellett. A tervek szerint a szobrot a néhai politikus 130. születésnapján, december 29-én avatják fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!