2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Csányi megvédte a stadionépítéseket, Lázár pontosított

2015. április 26., vasárnap 17:17, frissítve: vasárnap 17:46

Európai mércével sem költ többet az ország stadionfejlesztésekre, ha az erre fordított összegeket 30-40 évre szétosztva nézzük – mondta a Hír TV-nek az MLSZ elnöke. Csányi Sándor szerint ebben az időszakban Magyarországon nem építettek stadiont, és eltűnt több mint 1000 futballpálya. Lázár János közben pontosította hétfői szavait. A kancelláriaminiszter akkor úgy fogalmazott: a profi sportban nincs helye állami pénznek, de mint kiderült, ez alatt nem az infrastrukturális beruházásokra gondolt.

„Sokakkal ellentétben az az álláspontom, hogy egyébként professzionális futballban, vagy professzionális sportban az állami pénznek nincs, vagy rendkívül szabályozott és mérsékelt formában volna helye. Ezzel valószínű, hogy kisebbségben maradok sokakhoz képest, de én ezt egy fontos dolognak tartom.” – Hétfőn egy képviselői kérdésre adott válaszában fogalmazott így a kancelláriaminiszter. Lázár János szavait többen úgy értelmezték, hogy azzal magát Orbán Viktort és a stadionépítéseket támadja. A miniszterelnök korábban többször is védelmébe vette a több tízmilliárdos beruházásokat.

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján adott magyarázatot korábbi szavaira. „Szerintem az állami cégek – a Magyar Villamos Művek, a Magyar Fejlesztési Bank, az olyan nagy állami vállalatok, mint a MÁV, adott esetben a Szerencsejáték Zrt. – számára nem helyes, hogyha közvetlenül a professzionális sportba pénzt tesznek, mert azok a profi egyesületek, akik nem kapnak, hátrányos helyzetből indulnak a nyílt versenyben. Nekem az a meggyőződésem, hogy állami cégeknek profi sportegyesületeknek nem kell pénzt adniuk, a miniszterelnök ugyanígy gondolja, megkérdezhetik tőle” – fogalmazott a politikus.

A stadionberuházások tehát maradnak, a kormány a következő években mintegy 150 milliárd forintot szán erre a célra. Többek között megújul a diósgyőri, a székesfehérvári és a szombathelyi stadion is. A Lázár Jánossal többször is személyeskedő vitába keveredő Csányi Sándor is védelmébe vette a beruházásokat.

– Ezeket a stadionépítéseket sokféleképpen meg lehet ítélni. Ha úgy nézzük, hogy 2-3 évre vetítve sokat költünk-e a stadionokra, a pályákra, akkor a válaszom igen. De ha úgy nézzük, hogy az elmúlt 30-40 évben Magyarországon nem építettek stadiont, és eltűnt több mint 1000 futballpálya, akkor azt gondolom, hogy így szétosztva ezeket az összegeket ezekre az évekre, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy Európa bármely országához képest túl sokat költöttünk volna éves átlagban a magyar labdarúgásra – érvelt az MLSZ elnöke.

A felújításokkal nem jár rosszul a miniszterelnök vejének cége sem. Az Elios Zrt. újíthatja fel a Szusza Ferenc Stadion pályavilágítását, de az újpesti és a tatabányai stadion világításának kialakítását is Tiborcz István cége nyerte el.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!