2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Csalódott az amerikai nagykövetség

2017. április 4., kedd 15:09, frissítve: kedd 15:24

Csalódott az amerikai nagykövetség a lex CEU megszavazása miatt. A Hír TV Online-hoz eljuttatott közleményükben azt írják: ígérik, hogy fel fognak lépni a „CEU függetlenségéért és háborítatlan működéséért”.

„Az Egyesült Államok csalódással értesült róla, hogy a Közép-európai Egyetemet (CEU) célba vevő törvényt ma gyorsított eljárással elfogadták, az Egyesült Államok, helyi és nemzetközi szervezetek és intézmények százai, valamint a tanszabadságot becsben tartó magyarok ezrei  által kifejezett komoly fenntartások, illetve mindannak ellenére, amivel a CEU a magyarországi kultúrát gazdagította” – írja az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége ma közzétett sajtóközleményében.

A közlemény szerint „a CEU sikeres és magas presztízsű amerikai–magyar intézmény, és immár 26 éve fontos eleme az amerikai–magyar kapcsolatoknak.” Ezért, mint írják, az Egyesült Államok „a továbbiakban is szót fog emelni a CEU függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért”.

Számos kutató, köztük 17 Nobel-díjas mellett ma Frank-Walter Steinmeier német államfő is tiltakozott a CEU ellehetetlenítése miatt. „Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel (CEU)” – mondta az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!