2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Csalni nehezebb lesz az ellenzék szerint, de kiskapu az marad

Hír TV

2018. június 28., csütörtök 19:10, frissítve: csütörtök 19:24

Nem számol le a kamupártokkal az ellenzék szerint az a törvénymódosító javaslat, amelyet kormánypárti képviselők jegyeznek. Nehezebb lesz ugyan csalni, de maradt kiskapu. Kincstári kártyával véget lehetne vetni a visszaéléseknek egy politikai elemző szerint.

A Rend és Elszámoltatás Pártot néhány héttel az áprilisi parlamenti választás előtt kereste Célpont című műsorunk.

A pártot tavaly decemberben alapították. Egyike a kamupártoknak, amelyeknek egyetlen célja az anyagi haszonszerzés. Az egyéni képviselőjelöltek 1 millió forintot markolhattak, az országos listát állító pártok kampányához pedig tízmilliókkal, százmilliókkal járult hozzá az állam. A támogatást a törvény szerint vissza kell fizetni, ha az alakulat nem érte el az 1%-ot. Mire az állam a pénzt behajthatná a párt vezetőin, addigra azok felszívódnak.

„A kormány egyetért azzal, hogy a lehető leggyorsabban és legegyértelműbben zárjuk le a manipuláció, a visszaélés és a választási rendszer zavarát eredményező anomáliák kérdéskörét” – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A jövőbeni visszaéléseknek fideszes képviselők vennék elejét. A visszafizetési kötelezettséget kiterjesztenék az egyéni jelöltekre is. A notórius csalók pedig, tehát azok, akik idén is a pénzre utaztak, 2022-ben nem kaphatnának állami támogatást. A Jobbik szerint a javaslat nem zárja be a kiskaput. 

„Nyilván hogyha egy kamupárt önmaga indul el a választáson, mert ebben eddig anyagi haszonszerzési lehetőséget látott, ő ezt már nem fogja megtenni, hiszen valóban komoly anyagi felelősségvállalással tartozik a jelölt is, hogyha vissza kell fizetni az állami támogatást. De hogyha egy létező párt szeretne hatalmon maradni kamupártok segítségével, és akár még a büntetést is átvállalja a színfalak mögött, akkor ez nem zárja ki a visszaélések lehetőségét” – így Jakab Péter országgyűlési képviselő. 

A választási szakértő úgy látja: hiába terjesztik ki az anyagi felelősség körét, a kamupártoknak a jövőben vagyontalan jelöltjei lesznek, akiktől semmit nem lehet majd behajtani.

„Az egyéni jelöltek esetében ez már 2014 óta működik is. Az 1 millió forintot ők egy kincstári kártyán kapják meg, ami azért jó, mert onnan nem lehet készpénzt felvenni, sőt nem is lehet csak úgy átutalni egyik számláról a másikra, hanem számla ellenében lényegében a kincstár az, amely teljesíti a megbízást” – mondta László Róbert választási szakértő.

László Róbert szerint a kincstári kártyával a Fidesz el tudná lehetetleníteni a kamupártokat.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!