2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csalásgyanús esetek: az NVI a szavazóköri bizottságokra mutogat

Hír TV

2018. április 11., szerda 20:16, frissítve: szerda 22:53

Országszerte folyamatosan érkeznek a hírek a visszás, csalásgyanús választási esetekről – a Nemzeti Választási Iroda a helyi szavazóköri bizottságokra mutogat. A volt közigazgatási államtitkár szerint csalás helyett sokkal inkább az vezethetett a rengeteg hibához, hogy az Orbán-kormány átszervezte a közigazgatást, és a rendszerből kikerültek a rutinos tisztviselők.

Hiába szavazott az Együttre, a párt listája nulla voksot kapott a nyíregyházi választókerületben. Lövei Csaba, aki korábban az Együtt politikusa volt, kikérte a jegyzőkönyvet, és abból az derült ki, hogy túl sok voksot találtak az urnában.

„Az történik, hogy mondjuk, ha van 10 plusz szavazat, valamilyen módon, ez is megérne egy misét, hogy hogy került az urnába, szóval van 10 plusz szavazat azon fölül ahányan szavaztak, akkor ezt a 10 szavazatot minden párttól levonják. Ennek pedig logikus, hogy az az eredménye, hogy a Fidesz szavazói száma csökken 10 darabbal, az összes többi ellenzéki párt szavazói pedig szintén 10 darabbal; mondjuk ha az 5-6 mérvadó ellenzéki pártot nézem ez 60 szavazat. Tehát ez sajnos megfelel a választásra vonatkozó törvénynek, de szerintem egy végtelenül igazságtalan rendszer” – jelentette ki Lövei Csaba, az Együtt országgyűlési képviselőjelöltje.

Szekszárdról is rendkívül furcsa hírek érkeznek, az MSZP választókerületi elnöke azt állítja, hogy vasárnap reggel óta több mint ezer szavazásra jogosult választó tűnt el a valasztás.hu-ról.

„Maga a választásra jogosultság, az egy alapadat. Az adja meg a választásnak tulajdonképpen a törvényességét, és hogyha ez számszakilag összeférhetetlen, akkor megkérdőjeleződik nagyon sok minden. Ezért magyarázatot várunk minderre a helyi választási irodától, hiszen a választások tisztázása és törvényessége kerül ezzel az összeférhetetlen számadattal veszélybe” – emelte ki Kurtyán Ferenc, a szekszárdi MSZP választókerületi elnöke.

Budapest II. kerületében sem ment minden rendben – ott az írásos jegyzőkönyv tanúsága szerint a Jobbik listájára leadott 66 voksot máshova könyvelhették el.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke azt mondta, fogalma sincs miért történhettek ezek a visszásságok.

– Van olyan választókerület ahol a listás szavazatoknak több mint a 30 százalékát érvénytelenítették, és ez főleg az ellenzéki pártokat érintette, ezek miért történhettek?
– Fogalmam sincs, mindenütt a szavazatszámláló bizottság döntött így. Mint mondtam, 10 285 szavazókör volt, és ennyi szavazatszámláló bizottság dolgozott, úgyhogy mindezt innentől kezdve, ha ezt látják a pártok, akkor mindent meg lehet támadni, meg lehet kérdezni az adott egyéni választókerületben – nyilatkozta Pálffy Ilona.

A Gyurcsány- és Bajnai kormányok volt közigazgatási államtitkára szerint szervezett csalás nem történt, de ha minden kérdéses szavazóköri eredményről kiderülne is, hogy hibás, érdemben az sem befolyásolná az eredményt.

„Csalásgyanús eseteknek a másik köre az, azt gondolom, szimpla adatrögzítési hiba. Bármennyire is azt gondoljuk, hogy a választás lebonyolításán dolgozó köztisztviselőknek 100 százalékosan hibamentes munkát kell végezni, 10 388 szavazókör darabonként 300 adatának berögzítésénél simán előfordulhat az, hogy egy számot melléüt valaki, egy sor elcsúszik. Azért van nagyon részletes jogorvoslati rendszer a választási eljárásban, hogy minden ilyen anomália kiderüljön, és azokat korrigálni lehessen” – nyilatkozta Tordai Csaba alkotmányjogász.

Az alkotmányjogász hozzátette: a jogorvoslati eljárás során a hibákat korrigálni lehet. Tordai Csaba egyébként úgy látja, az, hogy a több mint 10 ezer szavazókörből 700-ban is gyanúsan magas lett az érvénytelen voksok száma, nem nagyságrendi eltérés a korábbi választásokhoz képest. A sok hibára pedig a magyarázat szerinte az lehet, hogy az Orbán-kormányok közigazgatási átszervezései miatt sok helyen kikerültek a rendszerből a választások lebonyolításában már rutint szerzett dolgozók.

A Fidesz alelnöke azt mondja, hogy aki csalást sejt, tegyen jogi lépéseket. Gulyás Gergely úgy gondolja: a választás végeredményét érdemben befolyásoló csalásról szó sem lehet, ahol pedig kisebb szabálytalanságok derültek ki, ott a választási iroda korrigálni fog. „Én úgy gondolom, hogy annál több jogorvoslati lehetőség nem nagyon létezik, sehol a világon, mint Magyarországon van. Ha bárkiben bármi kétség van, akkor javaslom, hogy éljen ezekkel, és a választási irodának is, ha szabad nekem egy független szerv felé tanácsot megfogalmazni, akkor a legeslegnagyobb nyilvánosságot javaslom” – fogalmazott Gulyás Gergely.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!