2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Családokat szakíthat szét a kormány szigorítása

2015. augusztus 29., szombat 19:25, frissítve: szombat 20:20

Családokat szakíthat szét a büntető törvénykönyv szigorítása, amelyről a menekültválság miatt már a jövő héten dönthet a parlament. A Fidesz szigorítaná a tiltott határátlépés és az embercsempészet büntetési tételét is. A Belügyminisztérium államtitkára szerint lesz elég hely a rendőrségi fogdákban és a börtönökben is. Az Országos Bírói Tanács elnökhelyettese szerint azonban a bíróságok plusz ember és pénz nélkül nem fogják tudni ellátni a napi több száz vagy ezer ügyet.

Pénteken jelentette be a Fidesz frakcióvezető-helyettese a déli határszakasz védelmében készített törvénymódosító javaslatcsomagot, amely a többi közt a tiltott határátlépést, a határzár rongálását, illetve az embercsempészetet is szigorúbban bünteti a jelenleginél. „Új jogi kategóriát teremtünk meg, ez pedig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmának bevezetésével a jogszabályi rendelkezések módosulnak, és ebben az esetben speciális eljárásmódot, speciális eszközöket biztosítanak az állam, illetve az eljáró hatóságok számára” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az új szabályozás értelmében a katonaság éles lőszert is használhat, a rendőrség pedig átkutathatja azokat a lakásokat, amelyekben illegális bevándorlókat rejtegethetnek. A határzár átmászásáért akár 3 év börtön is járhat és az automatikus kiutasítást vonna maga után. Akkor is, ha a büntetés családokat szakíthatna szét, ami ellentétes a nemzetközi joggal.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint felkészültek az előzetes letartóztatásba kerülő migránsok elhelyezésére – a rendőrségi fogdákban és a bevándorlási hivatal által létrehozott létesítményekben is lesz hely.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka azt hangsúlyozta: a börtönöket is bővítik, a következő 4 évben 9 új intézmény épül. „Hogyha összeadjuk, hogy 1 ezres meg 8 ötszázas, az 5 ezer, meg némi belső fejlesztések – 6 ezer új férőhelyet határozott meg számunkra a kormányzat, illetve tervezünk mi is 2019-ig megépíteni” – mondta Csóti András.


Az Országos Bírói Tanács elnökhelyettese már nem ilyen optimista. Bicskei Ferenc azt mondja: már nyáron is a szabadságukról rendelték vissza a bírákat. „Ez a jelenlegi adatok szerint akár napi több száz, vagy akár több ezer büntetőeljárás indítását is előidézheti. A várható munkamennyiséget a bíróságok a jelenlegi infrastruktúrával nem fogják tudni ellátni.”

A módosításokról jövő héten dönthet a parlament. Ha a ház rábólint a javaslatokra, a törvény szeptember 15-én lép hatályba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!