2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

84 önkormányzatnak dobnak mentőövet a Buda-Cash csődje miatt

2015. április 18., szombat 14:50, frissítve: szombat 07:06

84 károsult önkormányzat kap vissza nem térítendő támogatást a Buda-Cash csődje miatt. A Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint a településeknek le kell mondaniuk a brókerház felszámolása során megtérülő követelésükről.

A siklósi önkormányzatnak 173 millió forintja volt a DRB banknál vezetett számlán. A Buda-Cash csődje után munkabéreket és segélyeket a kormánytól kapott tizenkétmillió forintos rendkívüli támogatásból tudott fizetni a város. Azóta a helyi adókból él a település. Van olyan vállalkozó, aki az egész éves adóját előre befizette azért, hogy segítsen a túlélésben. „Azok a feladatok, amik akutak voltak, és amiket feltétlenül el kellett látni, azokat el tudtuk látni, de most ennek tudatában, hogy visszakapjuk a bennragadt pénzünket, úgy gondolom, hogy a költségvetésünk is helyre fog állni, és mindazoknak a fejlesztéseknek, azoknak a terveknek, amik a költségvetésben is benne szerepeltek, eleget tudunk tenni” – mondta Balázs Csaba, a település alpolgármestere.

A közeli Beremendnek csaknem kétszázmilliója ragadt a bankban. A húszmilliós kormányzati gyorssegélyből csak az aktuális számlák rendezésére futotta. A 2500 lelkes községben működik az ország egyik legnagyobb cementgyára, a települést a cég iparűzési adója mentette meg a fizetésképtelenségtől. „Hála Istennek, itt azért van iparűzési adó és ebből könnyebben átvészeltük. Bentragadt pénzünk 196 és fél millió, azóta még érkezett MVH-s pénz 9,4 millió. Nem tudom, hogy visszafordítják, nem fordítják, ez még a levegőben van. Vannak bizonytalan dolgok, de ha visszakapjuk – még hivatalos tájékoztatás azért nem volt, hogy mennyit kapunk, vagy hogy kapunk-e egyáltalán –, örülni fogunk minden pénznek” – mondta Theisz Ferenc, a község polgármestere.

Információink szerint azok az önkormányzatok számíthatnak 100 százalékos kártalanításra, amelyek nem spekulatív céllal tartották a pénzüket a DRB bankoknál. A korábban kapott gyorssegélyt a kormány levonja a mostani támogatásból.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!