2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Büntetlenül rajzolhatnak a bevándorlógyerekek

2015. augusztus 14., péntek 21:35

Büntetlenül telerajzolhatják az aszfaltot a pályaudvarok tranzitzónáiban a menekültek gyermekei. A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság sem őket, sem szüleiket nem fogja felelősségre vonni. Más közterületeken viszont szabálysértés a krétázás.

Józsefvárosban, a II. János Pál pápa térnél szabálysértésnek számít, ha a bevándorlók gyermekei az aszfaltra rajzolnak. A Keleti pályaudvar tranzitzónájában azonban – mint mára kiderült – büntetlenül lehet az aszfaltra rajzolni. A korábbi hírek ennek ellenkezőjéről szóltak. A sajtóban szerdán az jelent meg, hogy a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) a menekülteket segítő Migration Aid nevű civil szervezeten keresztül tudatta a migráns gyermekekkel, hogy a pályaudvarokon kijelölt tranzitzónákban sem szabad rajzolniuk az aszfaltra.

Csütörtökön a FÖRI cáfolt. Közleményükben azt írták, nem tiltottak, nem figyelmeztettek, egyszerűen annyit üzentek, hogy a takarítás során az aszfaltrajzokat nem tudják kikerülni, így azokat is lemossák. „Részünkről érkezett a FÖRI-hez egy előzetes kérdés, miszerint szabad-e az aszfaltra rajzolni a gyerekeknek. Elsőre kaptunk egy választ, ami elutasító volt, hiszen közterületnek, szennyeződésnek minősül az aszfaltrajz. Ugyanakkor mivel a tranzitok a FÖRI közvetlen kezelésében vannak, a házirendet a FÖRI alakítja ki, és engedélyezték a tranziton belül a gyerekek számára a rajzolást” – mondta Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid egyik tagja.

A tranzitzónákon kívül továbbra is szabálysértés a közterületi firka. A kiskorú gyermek esetében a szülőket vonják a hatóságok felelősségre. „Szabálysértésnek minősül, rongálás szabálysértése, de azt jelenti, hogy mivel gyerekkorú, a gyerekkorú nem büntethető, sem büntetőjogi, sem szabálysértési felelősség nem áll fönn, ugyanakkor polgári jogi felelősségről lehet beszélni, ebben az esetben a törvényes képviselőknek, a szülőknek kell megfizetniük az okozott kárt” – mondta a Hír TV-nek Futó Barnabás ügyvéd.


A rajz egyébként segít a menekült gyermekeknek az őket ért fájdalmak, megpróbáltatások feldolgozásában – mondják pszichológusok.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!