2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Bűnösnek találták a volt szocialista államtitkárt

2015. február 26., csütörtök 11:04, frissítve: péntek 08:29

Felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés és hamis magánokirat-felhasználás miatt első fokon hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság Benedek Fülöpöt, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egykori szocialista államtitkárát. Benedek és két társa a vád szerint fiktív szerződésekkel finanszírozta az egykori titokminiszter, Szilvásy György tanyáján elültetett gesztenyefákat.

Benedek Fülöp a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok idején dolgozott különböző államtitkári beosztásokban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban, ő felügyelte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet is. A vád szerint Benedek és két társa fiktív tanácsadói szerződésekkel fizette ki azokat a gesztenye- és díszfákat, amelyeket Szilvásy György egykori titokminiszter lesencefalui ingatlanán, valamint saját szülőfalujában, Tiszapüspökiben ültettek el.

„Benedek Fülöp elsőrendű vádlott bűnös háromrendbeli, felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében a Btk. 376. paragrafus 1. bekezdése és a 3. bekezdés A pontja szerint – ebből egy eset kísérlet –, és kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében mint felbujtó a Btk. 345. paragrafusa szerint” – mondta Bátor Emese, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája.

Másfél év a rács mögött

A bíróság ezért a volt szocialista politikust 500 napnak megfelelő pénzbüntetésre ítélte, az egy napi tétel összegét 6 ezer forintban állapította meg. Amennyiben Benedek nem fizeti meg a hárommillió forintot, akkor büntetését fogházra váltják át, azaz másfél évre rács mögé kerülhet. Pénzbírságra ítélték a másod- és harmadrendű vádlottat is, az Alsótekeresi Faiskola munkatársát, illetve a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet volt elnökét is. „A bíróság úgy ítélte meg, hogy valamennyi vádlott esetében a jelenlegi hatályos jogszabályi rendelkezések alkalmazása a kedvezőbb” – jelentette ki Bátor Emese.

Enyhítő körülményként vették figyelembe az ítélet kiszabásakor, hogy a szerződéskötések óta csaknem tíz év telt el. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ítélete nem jogerős, az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is három nap gondolkodási időt kértek, a harmadrendű vádlott viszont a fellebbezés mellett döntött.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!