2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Buda-Cash: Nem várható teljes mértékű kártérítés

2015. július 4., szombat 07:45, frissítve: szombat 09:44

Jövő héttől elindulhat a Buda-Cashnél ragadt ügyfélvagyon kiadása – közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. Ezzel 3-4 ezren kaphatják vissza teljes vagyonukat. A felszámoló ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egyes értékpapírokból kevesebb van meg ténylegesen, mint amennyi az ügyfelek összesített követelése, így teljes mértékű kártérítés nem várható.

Több hónap telt el azóta, hogy elindult a Buda-Cash felszámolása, az ügyfelek túlnyomó többsége azonban azóta sem jutott hozzá bennragadt vagyonához. A törvény értelmében azonban kedden indulhat el az ügyfélvagyon kiadása. A felszámoló tájékoztatása szerint azokat az ügyfeleket, akik a Buda-Cashnél meglévő értékpapírral rendelkeznek, folyamatosan hívják be adategyeztetésre, hogy ezt követően az ügyfél által megadott új értékpapírszámlára tehessék át a papírokat. Ily módon hozzávetőleg 3-4 ezer ügyfél jut hozzá teljes mértékben értékpapírjaihoz.

Nem mindenki jár jól azonban. A felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint egyes értékpapírokból kevesebb van ténylegesen, mint amennyi az ügyfelek összesített követelése, így nem várható azok teljes mértékű kielégítése. A károsultak egy része botrányosnak tartja, hogy ennyi idő alatt csak ezt tudta megállapítani a felszámoló.

„Nekünk a saját magánvagyonunk, tőkénk áll bent a cégben, amit hónapok óta nem hajlandó kiadni a felszámoló, ezzel is törvényt sértve. Nem számítunk semmi jóra, de nem állunk meg az ország határain belül, hiszen ezekkel az intézkedésekkel és a legutóbbi törvény elfogadásával, illetve a korábbi Quaestor-törvénnyel a kormányunk, úgy látjuk mi, hogy a saját alkotmányunkat, Magyarország alkotmányát köpték szemen” – mondta Varga Szabolcs Buda-Cash-károsult.

Más panaszuk is van a felszámolás menetére. „Több károsult társunk esetében is kimutatható az, hogy a közölt számlainformációk mentén gyakorlatilag kisebb-nagyobb összegek – itt nem 2-3 millió forintról, hanem 10-20 millió forintról beszélünk – nem lettek jóváírva a számlákon, nagyobb összegek hiányoznak, ugyanakkor pedig vagy visszaélésre, vagy sikkasztásra utaló nyomként felhozható az, hogy hosszú lejáratú állampapírokat, illetve diszkontkincstárjegyeket cseréltek be, váltottak be akkor, amikor ennek indoka sem lehetett volna, és a jogszabályok egyértelműen megfogalmazzák, hogy ezekkel az eszközökkel a személyek esetében mit kell tenni” – tette hozzá Varga Szabolcs.


Az ügy miatt feljelentést tettek a Nemzeti Nyomozó Irodánál és a főügyészségnél is, választ azonban nem kaptak. „Az egyenlő elbánás elvét is semmibe veszik, valakiket az út szélén hagynak, valakiket felkarolnak” – véli Varga Szabolcs.

A károsultak képviselője szerint senki sem áll mellettük, a politika pedig megalázta őket azzal, hogy csak a Quaestor ügyfeleit kártalanította.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!