2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bruttó 2,5 milliót keres havonta az átlag magyar focista

Hír TV

2018. január 24., szerda 21:45, frissítve: szerda 22:49

Az NB I-es játékosok ennél többet is megkereshetnek, volt olyan, akinél 15 milliós havi gázsiról írtak a lapok. A sportközgazdász szerint a bérek nem tükrözik a futball színvonalát.

Az UEFA friss jelentése alapján egy Magyarországon játszó labdarúgó akár 100 ezer eurót, azaz több mint 30 millió forintot is hazavihet havonta, de átlagban is havi 2,5 millió forintot keresnek az NB I-ben futballozók. Az adatokat a magyar klubok bérköltségeiből számolták ki.

A bajnoki címvédő Honvéd tulajdonosa már korábban is sokallta a magyar labdarúgók fizetését.

„A játékosok a lehető legtöbb pénzt szeretnék. Az az idióta, aki megadja azt, amit kérnek, az felelős érte. Nem értem, hogy miért a magyar labdarúgást tesszük felelőssé, az MLSZ, a Jóistent, a játékosokat, az ügynököket, többi hiénát és így tovább. Egyszerűen a klubtulajdonosok felelősek érte, ha én nem adom azt a pénzt, akkor nincs. Egy klubtulajdonos lehet, hogy ezt nem tudja megtenni, de ha a klubtulajdonosok azt mondják, hé, ez ennyi és nem több. Az Egyesült Államokban is van egy bértömegsapka, ez Magyarországon is lehetne” – fogalmazott George Hemingway.

A sportmenedzserként tevékenykedő volt válogatott labdarúgó szerint a fiatal magyar focistáknak egyre kevesebb motivációjuk lesz külföldön szerepelni.

„Annyiból valóban irreális, hogy lehet most már Magyarországon annyi pénzt keresni ezeknek a fiataloknak, amelyet mondjuk külföldön az ő teljesítményükkel, az ő szintjükkel nem tudnának megkeresni, és éppen ezért mondjuk a motivációjuk elég alacsony ahhoz, hogy külföldre igazoljanak, és ez nekünk is megnehezíti a munkánkat mint menedzser” – mondta Hrutka János volt válogatott labdarúgó, sportmenedzser.

A sportközgazdász, bár a színvonalon nem feltétlenül látszik, papíron jobb labdarúgók játszanak Magyarországon, nekik pedig a fizetésük is magasabb.

„Olyan színvonalú játékosok játszanak a magyar bajnokságban, akik korábban nem, mind idegenlégiósok, mind olyan magyar válogatottak, akik vagy hazatértek külföldről, vagy el se mennek, tehát olyan játékosokat tudnak tartani, akik korábban már rég külföldre igazoltak volna, tehát ilyen értelemben a játékosállományban minőségi fejlődés, az látszik, köszönhetően a magasabb béreknek, de való igaz, hogy a nemzetközi versenyképességen, tehát a klubok nemzetközi szereplésén ez a fejlődés egyelőre még nem mutatkozott meg” – nyilatkozta Szabados Gábor sportközgazdász.

A magyar klubok nem adják ki, hogy mennyit fizetnek labdarúgóiknak. A télen Kínából hazatérő Huszti Szabolcsról a sajtó azt írta, hogy havi 15 millió forintot keres, de ezt a klub akkor cáfolta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!