2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Brüsszel felfüggesztette két magyar különadó alkalmazását

2015. július 15., szerda 16:50, frissítve: szerda 21:18

Újabb eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj és a dohánytermékek kereskedelmét terhelő adó miatt. A brüsszeli uniós végrehajtó szerv szerint a progresszív kulcsok hátrányosan érinthetik versenytársaikkal szemben az alacsony árbevételű vállalatokat, ez pedig tiltott állami támogatásnak minősülhet.

Két új, idén bevezetett magyar különadó alkalmazását is felfüggesztette az Európai Bizottság, még azelőtt, hogy egyetlen forint is befolyhatott volna belőlük a költségvetésbe.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó esetében ugyanis a brüsszeli testület megítélése szerint az árbevételen alapuló progresszív adó előnyt jelent az alacsonyabb bevételű cégek számára. A testület hangsúlyozza, hogy mindez az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok megsértését is jelenti. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról szóló jogszabály az alacsonyabb bevételű élelmiszerboltokat és hálózatokat akár mentesítheti is a díjfizetés alól, vagy pedig 0,1 százalékban állapítja meg az adó mértékét.

Ugyanakkor a nagy, nemzetközi hátterű áruházláncokra hat százalékos adót vetettek ki. A dohánytermékek esetében hasonló a helyzet: egészségügyi hozzájárulás címén az alacsonyabb bevételű cégek a bevétel 0,2 százalékát, míg a nagyobb bevétellel rendelkező vállalatok 4,5 százalékot is fizethetnek. A bizottság azonnali intézkedésként mindkét adó alkalmazását megtiltotta addig, amíg le nem zárják a vizsgálatot. Számítások szerint erre az évre ez összesen 35 milliárd forintos hiányt jelent a magyar költségvetésben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!