2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Brókerbotrányok: nem a külön vizsgálóbizottságra

2015. május 11., hétfő 12:18, frissítve: hétfő 15:35

Nem alakul külön parlamenti vizsgálóbizottság a brókerbotrányok vizsgálatára – erről döntött az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége. Az ellenzéki pártok a felügyeleti szabályozás hiányosságaira és a pénzek hollétére akartak választ kapni a testületek felállításával.

Paritásos vizsgálóbizottságok felállítását javasolta az LMP és az Együtt képviselője a brókerbotrányok vizsgálatára az igazságügyi bizottságban. Az ellenzéki pártok egyrészt a felügyeleti szabályozás hiányosságaira, másrészt pedig az eltűnt százmilliárdok hollétére vártak volna választ.

„Ebben a parlamentben minden politikus érdeke, hogy kiderüljön az igazság. Mint mondtam, a költségvetési bizottság albizottságaként létrejövő fideszes többségű, ambícióhiányos bizottság alkalmatlan arra, hogy ezeknek a dolgoknak valójában utánajárjon” – mondta Szelényi Zsuzsa, az Együtt országgyűlési képviselője.

A bizottság fideszes alelnöke arra figyelmeztette az Együtt politikusát, hogy ő is tagja a költségvetési albizottságnak, így amikor bírált, saját munkájáról is véleményt mondott. Budai Gyula arra emlékeztetett: olyan ügyben, amelyben büntetőeljárás folyik, nem állítható fel vizsgálóbizottság.

„A nyomozóhatóság feladata, hogy földerítse, hová tűnt a károsultak pénze, ezért folyik ezekben az ügyekben csalás, illetve hűtlen kezelés bűntettében az eljárás. E bűncselekmények törvényi tényállásának elengedhetetlen alaki feltétele, hogy kár keletkezzen, a kár pedig a befektetők vagy a betétesek pénzének eltűnését jelenti – fogalmazott Budai Gyula.

Az ellenzéki kezdeményezéshez csatlakozott az MSZP és a Jobbik is. Mindkét párt a vizsgálatok fontosságát hangsúlyozta, a radikálisok képviselője bírálta Orbán Viktor miniszterelnök és Tarsoly Csaba Quaestor-elnök kapcsolatát is, amelyről fotó tanúskodik.

„Nem azt mondom, hogy egy tálból cseresznyéznek, de szinte egymás markából szotyiznak. Ez gyakorlatilag közel ugyanaz. Lehet, hogy kellemetlen az önök számára, de nyilvánvalóan jó viszonyt ápolt Tarsoly Csabával az önök miniszterelnöke. Azért ez felvet néhány kérdést; ha ellenkező előjellel történik, mondjuk egy baloldali miniszterelnökkel szotyizik egy ilyen botrány fő felelőse, akkor valószínűleg önök egyfajta pénzügyi és befektetési dzsihádot hirdetnek meg a kisbefektetők védelmében” – vélekedett Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő.

Végül az igazságügyi bizottság mindkét parlamenti vizsgálóbizottság tárgysorozatba vételét elutasította. A voksolás során az ellenzéki pártok képviselői együtt szavaztak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!