2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Botrány várható az új szabályok miatt?

2015. április 23., csütörtök 19:42, frissítve: péntek 15:31

Botránytól tartanak a közétkeztetők, egyes cégek úgy vélik, a szigorúbb előírások betartásával szeptembertől csak rossz ízű és drága ételeket tudnak majd előállítani. Emellett az intézményeknek a diétás étrendet is biztosítaniuk kell az óvodások, iskolások számára, ami sok településen gondot okozhat.

Szeptembertől már nem ajánlás, hanem kötelező rendelet szabályozza, hogy a közétkeztetésben mi és hogyan kerül asztalra. Ennek részleteit ismertette a 15 éves fennállását ünneplő Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének szakmai napján az Országos Gyógyászati és Élelmezés-egészségügyi Intézet főorvosa. Martos Éva azt is hangsúlyozta: a közétkeztetőknek nemcsak a normál, de a speciális étrendű gyerekek igényeinek is meg kell felelniük.

„Az ellátó intézménynek, az iskolának, óvodának gondoskodni kell arról , hogy ezt a gyerekek megkapják. Ha az a közétkeztető, akivel szerződtek, ezt nem tudja biztosítani, vagy azért, mert nincs meg a személyi feltétele, vagy azért, mert nincs meg a technikai feltétele, ebben az esetben a közétkeztető vagy köthet egy szerződést egy másikkal, aki biztosítja, vagy adott esetben például az iskola, óvoda a helyi kórházzal vagy más intézménnyel, az a lényeg, hogy a diétára szorult megkapja azt, amire szüksége van” – fejtette ki.

A kancelláriaminiszter ugyanakkor elengedhetetlennek tartja a szülők közreműködését, hiszen csak ők tudhatják, hogy a gyerekeknek pontosan milyen diétára van szüksége.

„Természetesen a szülők együttműködésére van szükség, mert mi nem vezetünk nyilvántartásokat arról, hogy melyik gyerek milyen érzékenységben szenved, adott esetben, amikor bekerül az óvodába, ha a szülő jelzi, minden ilyen étkezési igényt készek vagyunk akceptálni” – fejtette ki Lázár János.

Becslések szerint ma Magyarországon a gyerekek 6-8 százaléka küzd ételallergiával és sokan valamilyen ételintoleranciától szenvednek. Egyes statisztikák szerint minden századik embert érint a lisztérzékenység, amelynek egyetlen gyógymódja a szigorú diéta.

„Súlyos krízisállapot alakulhat ki abban az esetben, ha ezt a diétát nem tudjuk a gyermek számára vagy akár a felnőtt számára biztosítani” – mondta el Kubányi Jolán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A közétkeztetőknek számos egyéb előírással is számolniuk kell szeptembertől. Például tej, gyümölcs és zöldség naponta kell majd legyen az étrendben. És hosszú a tiltólista is, hogy mennyi só, cukor vagy ízfokozó és zsiradék kerülhet az ételbe.

„Nagyon nehéz helyzetben van most a közétkeztetés, folyamatos kompromisszumokat kötünk a rendeletek és vendégek elvárásai között. A só megítélésénél csak egy példa: az óvodák tekintetében, ugye, 2 gramm só jelenleg az előírás, hogyha ezt mi betartjuk a napi háromszori étkezésnél, és reggelire adunk egy felvágottat, egy sajtot, akkor az ebédet már alig tudjuk sózni” – fejtette ki Rózsás Anikó, a Közszöv elnöke.

Úgy tudjuk: a nagy közellátó cégek egy része botránytól tart a változások miatt. Többen ugyanis úgy vélik: az előírások betartásával csak rossz ízű és drága ételeket tudnak majd főzni. Nyilatkozni azonban egyelőre nem akartak – mert az egyeztetések még nem zárultak le a kormányzattal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!