2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Börtönépítésről szavazhatnak a komlóiak

2015. március 13., péntek 11:40, frissítve: péntek 11:40

Jövő csütörtökig szavazhatnak a komlóiak, szeretnék-e, hogy börtön épüljön az egykori bányászvárosban. Az önkormányzat szerint a beruházás kétszázötven új munkahelyet teremtene, ami 8 százalék alá csökkentené a munkanélküliségi rátát Komlón. Az építkezésnek azonban ellenzői is vannak.

A komlói lakosok arról mondhatnak véleményt, hogy szeretnék-e, hogy a városban egy ötszáz fős börtön épüljön. „Ismerem a pécsi börtön minden zegét-zugát, körülményeit, mert bejártam. Nem mint kuncsaft, ahogy ezt szokták ott mondani, hanem mint villamos felülvizsgáló, és semmiféle káros hatása nincs, se a belseje, se a környezete a börtönnek” – mondta egy építést támogató.

Vannak azonban olyanok is, akik úgy gondolják, nem szerencsés sűrűn lakott terület közelében börtönt építeni. Attól tartanak, ingatlanaik értéke csökkenhet a börtön miatt, és a biztonságukat is féltik. „Azért nem szeretnénk, hogyha ide épülne ez a börtön, mert ellenérzéseket vált ki az emberekben az a családi házas övezetben, az emeletes házak környékén, az emeletes házak mellett és az óvoda mellett börtönt építsenek. Amikor lehetne olyan helyet is találni egy börtönnek, ami annak megfelel” – mondta egy férfi, aki ellenzi a börtön megépítését.

A börtön kétszázötven embernek adna munkát a polgármester szerint, márpedig a városban jelenleg valamivel több, mint ezer ember munkanélküli. „Arra jó a szavazás, hogy a képviselő-testület felmérje egy, a Komló város egész lakosságát befolyásoló állami beruházás, mely állami fenntartásban fog működni, hogyan vélekedik erről Komló város lakossága” – mondta Polics József, aki hozzátette, ez a szavazás nem ügydöntő, hanem csak egy véleménynyilvánító szavazás, mivel népszavazást a törvényi előírások figyelembevételével ilyen rövid határidő alatt nem lehet lebonyolítani.


A beruházásra a Belügyminisztérium írt ki pályázatot, az önkormányzat március végéig jelentkezhet. A szaktárca a következő három évben nyolc új börtönt építene, ebből kettőt a Dél-Dunántúlon. Komló mellett Kaposvár és Dombóvár is pályázna.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!