2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Börtönben marad Czeglédy Csaba

Hír TV

2018. március 5., hétfő 15:46, frissítve: hétfő 17:46

Harminc napra újból előzetes letartóztatásba helyezte Czeglédy Csabát a Szegedi Járásbíróság. A nem jogerős döntés ellen a politikus fellebbez. Szombathely volt független országgyűlési képviselőjelöltjét csütörtökön helyezték szabadlábra, miután megszerezte a szükséges aláírást a jelöltségéhez. Pénteken a választási bizottság felfüggesztette mentelmi jogát, a legfőbb ügyész kezdeményezésére pedig ismét őrizetbe vették. A korábban MSZP-s Czeglédy Csaba a gyanú szerint iskolaszövetkezeteken keresztül több mint hatmilliárdos költségvetési csalást követett el.

„A jogállamiság megcsúfolása történt” – így kommentálta Czeglédy Csaba, hogy a Szegedi Járásbíróság nyomozó bírója ismét előzetes letartóztatásba helyezte. Szombathely független országgyűlési képviselőjelöltje csütörtökön került szabadlábra, miután megszerezte a szükséges aláírást a jelöltségéhez, ezzel pedig mentelmi joga lett. Amelyet viszont másnap Polt Péter legfőbb ügyész közbenjárásával a választási bizottság felfüggesztett.

Jogi képviselője szerint védence mentelmi jogát megsértették azzal, hogy egy másik ügy – gazdasági csalás gyanúja miatt – őrizetbe vették. Az alapügyben, a költségvetési csalás ügyében ugyanis már megkapta a mentelmi jogot. Az ügyvéd szerint Czeglédy elzárása ellenére is képviselőjelölt marad.

„Sajnos az indoklást nem értettük meg, pedig hárman ültünk ott védők, és nem tudtuk értelmezni, hogy most milyen okok miatt rendelték el az előzetes letartóztatást. A bírónő részéről az indoklásban elhangzott, hogy a második, új gyanúsítás miatt történt az őrizetbe vétele. Ebből az következik, hogy a mentelmi jogát megsértették, mert ebben az esetben a mentelmi jog kifejezetten csak abban az egy ügyben élt, amelyet korábban ellene indítottak, abban az egy ügyben élt a felfüggesztés, amely a mentelmi jogára vonatkozott, arra vonatkozik a felfüggesztés, más ügyekre nem” – fejtette ki Hankó Faragó Miklós.

Múlt heti szabadulása után a Hír TV stúdiójában arról beszélt, hivatalos személyek próbálták meg rávenni, hogy Gyurcsány Ferencre valljon, valamint kormánypárti politikusok gyanús banki ügyeivel foglalkozott letartóztatása előtt. A DK elnöke szerint Czeglédy Csabát a politika juttatta börtönbe.

„Azt a hamis, megalapozatlan, hazug látszatot próbálják kelteni, hogy Czeglédynek köze van a demokratikus ellenzék pártjainak finanszírozásához, és gyanúsítása mögött tiltott pártfinanszírozás is van. Teszik ezt attól függetlenül, hogy minden ezzel kapcsolatos sajtó-helyreigazítási pert megnyertünk. Hazudnak reggel, délben és este” – mondta Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz szerint Czeglédy az MSZP és a DK közös titkos pénztárnoka, ezért akarják az ellenzéki pártok szabadlábon látni. Bizonyítani viszont nem tudja az állítását a kormánypárt.

– Ha jól értem a nyomozó hatóság nem találja, de ön tudja, hogy ott van.
– Vegyük ketté. Én azt állítom, a pénzek az MSZP és a DK kasszájában találhatók.
– De ha jól értem, nincs bizonyíték.
– A bizonyítékok felkutatása a nyomozó hatóságok feladata.

Czeglédy Csaba újabb 30 napra került előzetesbe, így ha a letartóztatását nem hosszabbítják meg, négy nappal a választások előtt szabadulhat.

Czeglédy a gyanú szerint iskolaszövetkezeteken keresztül több mint hatmilliárd forintos költségvetési csalást követett el. Június óta ült előzetes letartóztatásban Szegeden.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!