2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bocsánatot kért Marton László

Hír TV

2017. október 26., csütörtök 12:59, frissítve: csütörtök 17:30

Egy hét hallgatás után közleményben kért bocsánatot Marton László. A rendező ugyanakkor a szexuális zaklatást nem ismerte el, úgy fogalmaz írásában, hogy bocsánatot kér, ha olyat tett vagy úgy viselkedett, amivel megsértette vagy nehéz helyzetbe hozta az őt névvel vagy név nélkül megvádoló nőket. A Hír Televíziónak nyilatkozó szakember azt mondja, bár a botrány most a színházi világban robbant ki, a szexuális zaklatás társadalmi ügy, minden foglalkozást érint.

„Egy abuzált ember, az nem fogja felvállalni a szégyenét” – fogalmazott Sárosdi Lilla színésznő korábban a Hír TV Alinda című műsorában.

Nem sokkal az amerikai producer, Harvey Weinstein szexuális zaklatási botránya után, egy hete számolt be a magyar színésznő arról, hogy 20 éve a Vígszínház főrendezője, Marton László zaklatta. A színésznő nyilatkozata után további hét nő hozta nyilvánosságra hasonló történetét.

A szakemberek azonban azt mondják, nemcsak a színművészetben fordul elő szexuális zaklatás vagy erőszak. A Patent Egyesület már 11 éve segíti jogorvoslattal a bántalmazott nőket. „Eddig az égvilágon mindenfelől érkeznek mindenfelől hívásaink, volt banki, közalkalmazotti, önkormányzat politikai. Nem tudnék kiemelni egy olyan helyet, ahol jellemzőbb a zaklató közeg, mint máshol” – nyilatkozta Spronz Júlia, az egyesület jogsegélyszolgálatának vezetője.

Az ügyvéd szerint a szexuális erőszakot, bántalmazást a rendőrség akkor tudja hatékonyan kivizsgálni, ha a sértett időben értesíti a hatóságokat és orvoshoz is elmegy, hogy látlelet készüljön. Ellenkező esetben elévül az ügy és már nagyon nehéz bármit is bizonyítani. „Az orvosszakértői vizsgálatokon kívül meg kell, hogy említsem a pszichológiai szakértőknek, mert van, hogy pszichológus szakértőt von be a bíróság, aki pedig az áldozat elmondásának, beszámolásának élményszerűségéről mond egy szakvéleményt. Tehát az, amit elmond, pszichológiailag alátámasztható, élményszerűnek minősül” – mutatott rá Bátki Pál ügyvéd.

Bár a szexuális botrány kirobbanása után Marton László még perrel fenyegetett, egy hét után végül közleményben bocsánatot kért – a zaklatást ugyanakkor konkrétan nem ismerte el.

Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket. Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását.

Egy 2014-es uniós felmérés szerint Magyarországon a nők mintegy 42 százalékát érte már valamilyen szexuális erőszak élete során.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!